Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skolorganisation oroar föräldrar

/
  • VILL STANNA. Här är föräldrarna som vill ha kvar sina barn på Ulvsäterskolan, bland annat för närheten och tryggheten att ha syskon på samma skola. Fredrik Lehnbom, Henrik Björklund, Stefan Bäcklin, Sofi Röragen, Anne Lene Finstad med Mattias Hansen i famnen, Anna Mineur och Mikael Rörager. Maria Jämthagen, William Lehnbom, Isak Hansen, Gustav Rörager, Meja Nordli, Emma Rörager, Agnes Mineur och Tove Nordli med barnen Loke och Unni Nordli.

Tre olika skolor på nio skolår. Barn som skjutsas i bil tvärs över Sätra, och fler som väljer friskolor. Det ser föräldrar till barn på Ulvsäterskolan framför sig om förslaget till förändrad skolorganisation i Sätra klubbas på fredag.

– Vi är många som är emot det här, säger Anne Lene Finstad.

Annons

Sätras kommunala skolor kan bli helt åldersuppdelade från och med nästa höst. I så fall ska alla 6-8-åringar gå på Ulvsäterskolan och från klass 3 byter sedan alla till Lilla Sätraskolan för att efter tre år flytta vidare till Stora Sätraskolan.

Bakgrunden är ett behov av ökad integration och att barnkullarna minskar de närmaste åren. Det beror bland annat på att 20–25 procent av barnen i Sätra väljer friskolor. Ulvsäterskolan är välfylld medan Lilla och Stora Sätra har mer utrymme.

– Vi har ett uppdrag att skapa den optimala organisationen och det här är det för lokaler och elever. Om vi har en alldeles för låg andel som väljer den kommunala skolan i Sätra måste vi göra något. Vi behöver skapa en hållbar verksamhet, pedagogiskt och ekonomiskt, säger Eva Levin, skolområdeschef i Sätra och Bomhus.

De föräldrar Arbetarbladet träffar upplever att effekten blir den motsatta. En av föräldrarna hade barn på Pingeltorpskolan som lades ned för två år sedan.

– Vi har gjort ett aktivt val att sätta våra barn i den kommunala skolan, och då har närheten till skolan varit viktig. När de går ut med det här kör de över det val vi har gjort, säger Fredrik Lehnbom.

Längre skolväg

Otryggheten med förändringar, längre skolväg och färre år för syskonen på samma skola är andra skäl som föräldrarna lyfter fram. Fler av dem överväger nu att flytta barnen till friskolor.

– Min dotter börjar sexårs till hösten så vi har möjlighet att välja och risken är stor att vi väljer Prolympia. Jag tycker det blir för hoppigt att byta skola flera gånger, säger Anna Mineur.

– Det här innebär att de ska byta skola i tredje klass och få en skolväg via Sätra centrum, som jag inte tycker är lockande, säger Sofi Röragen, som tycker att informationen kommit för sent och varit för knapphändig.

– Vi har fått information via förskolan där min son går, det har inte varit några möten, säger hon.

Eva Levin beklagar att föräldrarna är missnöjda med informationen, men hänvisar till att det är upp till rektorer och förskolechefer att bestämma om de vill ha föräldramöten eller inte. Själv har hon nåtts av ett 80-tal synpunkter via e-post.

Beslutet fattas fredag 27 november i en central samverksansgrupp med fackliga representanter.

Mer läsning

Annons