Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning om bockbevakningen

Faran är inte över för Tarantsec.

Nu riskerar företaget som bevakade bocken på nytt att dömas för brott mot lagen om bevakningsföretag.

Åklagaren river upp polisens beslut att lägga ned utredningen.

Annons

Arbetarbladet berättade i går att bockens övervakare Tarantsec kunde andas ut. Polisen valde nämligen att inte gå vidare med Transportarbetareförbundets anmälan mot företaget.

Saknar tillstånd

Enligt fackföreningen saknar Tarantsec rätt tillstånd för att få bedriva bevakning, men polisen hävdade att bockvaktandet inte var att betrakta som bevakning, utan att det snarare rörde sig om ett slags värdskap.

Men Transportarbetareförbundet gav sig inte, utan begärde överprövning hos Åklagarmyndigheten. Nu har kammaråklagare Micael Dahlberg granskat ärendet och beslutat att en förundersökning ska inledas.

– Jag anser inte att de handlingar som nu finns tillgängliga i polismyndighetens akt ger stöd för att det saknas anledning anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, skriver Dahlberg i sitt beslut.

Lagens definition

Han påpekar att lagens definition av ett bevakningsföretag är ett företag som yrkesmässigt åtar sig att för annans räkning bevaka fastighet, anläggning, viss verksamhet, offentlig tillställning eller något annat sådant.

Dahlberg beslutar även att den fortsatta förundersökningen om brott mot lagen om bevakningsföretag nu ska drivas av åklagare. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons