Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattenavgift ger höjda hyror

Gästrike Vatten ska införa en lägenhetsavgift i Gävle och vill höja vatten- och avlopps­taxan med 500 kronor om året.
Avgiften ska betalas av både villaägare och hyresvärdar. För Gavlegårdarnas del betyder det ökade kostnader på 8 miljoner kronor.
– Det landar ofrånkomligt som höjda hyror för hyresgästerna, säger Lars Lennmalm, vice vd på det kommunala bostadsbolaget.
Men Hyresgästföreningen rasar mot planerna.

Annons

I dag betalar man två olika avgifter för vatten och avlopp: En fast taxa på 1 000 kronor för nyttan av att vara ansluten till vatten- och avloppsnätet och för att man har en mätare (har man en större mätare har man en multiplikator av avgiften), och en rörlig taxa för varje kubikmeter vatten man gör av med.

Den fasta avgiften är lika stor för en villaägare som för en hyresvärd eller bostadsrättsförening med flera lägenheter i ett hus. Men nu vill Gästrike Vatten att hyresvärdarna ska betala en avgift på 500 kronor för varje lägenhet i huset – en så kallad lägenhetsavgift.

– Enligt vattentjänstlagen ska kostnaderna fördelas skäligt och rättvist. Alla brukare ska bära sina egna kostnader. I och med det nya förslaget debiteras alla hushåll på ett rättvist sätt och taxekonstruktionen för samtliga kommuner i Gästrike Vatten blir enhetligare, säger Gunilla Alsén, ekonomichef på Gästrike Vatten.

Lägenhetsavgifter finns i dag bland annat i Sandviken, Hofors och Ockelbo.

Även villaägare ska betala lägenhetsavgiften som hamnar som en andra fast avgift utöver den ordinarie fasta.

– Det innebär dyrare taxor för alla i Gävle. Men i dag har vi inte full kostnadstäckning, utan går med underskott. Annars måste kommunen skjuta till skattemedel, säger Gunilla Alsén.

För Gavlegårdarna, som har ungefär 16 000 lägenheter, innebär lägenhetsavgiften en ökad kostnad på 8 miljoner kronor.

– Det är vansinnigt mycket pengar. Naturligtvis måste vi lägga ut 500-lappen på hyrorna, det finns inget annat sätt för oss att klara det, säger Lars Lennmalm.

På Hyresgästföreningen tycker man taxeförslaget är helt galet.

– Det belastar människor som kanske redan är hårt ansatta av krisen. Det blir en oerhörd fördyring för hyresgästerna, säger Mårten Gulin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han tycker dessutom att det går stick i stäv med Gävles miljösatsning.

– I stället för att införa en ny fast avgift borde man i sådana fall höja priset på den rörliga delen, så folk blir motiverade att inte slösa på vattnet

Storleken på lägenhetsavgiften tas upp i Gästrike Vattens styrelse i slutet av maj. Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige antingen på juni-mötet eller i augusti.

Från 1 september är det tänkt att den nya avgiften ska börja gälla.

Mer läsning

Annons