Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bakslaget: Varuhissen stoppar byggplanerna för Rådhuset

Gavlefastigheter får bakläxa på sin bygglovsansökan när det gäller Rådhuset i Gävle.
Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ser inte varuhissen på utsidan av byggnaden som "en mindre avvikelse".

Annons

Arbetet med att bygga om Rådhuset har försenats i flera år. Bland annat för att kommunala bolaget Gavlefastigheter som äger byggnaden varit osäkra på vad man egentligen får göra med och i det anrika huset.

De från början så storslagna planerna på två restauranger i bottenvåningen, kaféer och butiker på våning två och en festvåning högst upp har därför i omgångar fått bantas ner.

I somras lämnade Gavlefastigheter in en bygglovsansökan när det gällde saker man ville ändra och bygga om. Bland annat ville fastighetsbolaget ha ett glasparti på framsidan.

Den delen tvingades man dock lyfta ut från ansökan fortare än kvickt då länsmuseet kraftfullt sa nej.

På onsdagen var resten av ansökan – som bland annat handlar om att bygga en utvändigt placerad varuhiss på sju kvadratmeter på Rådhusets östra fasad, nya schakt för ventilation och vatten och avlopp samt en delvis ändrad planlösning – uppe för beslut i kommunens samhällsbyggnadsnämnd.

Det blev en lång diskussion. Tjänstemännens förslag var att bevilja bygglovet även om hissen avviker från den detaljplan som gäller för fastigheten. "En mindre avvikelse som kan tillåtas", menar man.

Men så ser inte politikerna det.

Alliansen ville säga nej till ansökan direkt medan en majoritet av nämnden, de rödgröna och SD, i stället beslutade att återremittera ärendet.

– Vi tycker att det här är ett för stort ingrepp på Rådhuset men vi vill ge Gavlefastigheter en möjlighet att se om de kan utforma hissen på annat sätt och se över hissens placering, säger nämndsordförande Daniel Olsson, (S).

Diskussionen i nämnden kom också att handla om om det över huvud taget kan bli en restaurang i Rådhuset.

– Jag tror att det blir svårt utan att göra för stora ingrepp, säger Stefan Pettersson, (V).

Daniel Olsson betonar vilket speciellt hus Rådhuset, med anor från 1700-talet, är.

– Det här är inte vilket bygglov som helst, det är det anrikaste huset vi har i Gävle förutom kanske slottet. Då är det klart att processen måste få ta tid och från nämndens sida vill vi vara helt säkra på att vi gör rätt.

– Vi tycker inte att hissen är en mindre avvikelse utan tvärtemot en ganska stor men på det här sättet får Gavlefastigheter en chans att återkomma.

Gavlefastigheters nuvarande planer för Rådhuset är en restaurang eller ett kafé på bottenvåningen, kontorsplatser på våning två och en festvåning högst upp.

Mer läsning

Annons