Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya beroendemottagningen har öppnat i Gävle

/
  • ÖPPET IGEN. Fyra sjuksköterskor från gamla GBC har nu börjat jobba på efterföljaren Gävle beroendemottagning, Anna Rydbäck, Ewa Forss, Mia Samuelsson och Maria Klaar.  I måndags var första dagen med öppen mottagning. ”Ofta är patienterna väldigt lättade och positiva när de väl kommer hit”, säger Ewa Forss.

Nu har Gävle en beroendemottagning igen. På måndagens morgon öppnade de på Södertull.
– När jag satt med patienterna i morse kändes det inte som att det var ett år sedan, säger sjuksköterskan Ewa Forss, som arbetade på GBC, det beroendecentrum som lades ned förra året.

Annons

Det här blir bra. Det tror alla som jobbar på Gävle beroendemottagning. Ewa Forss var lite anti i början säger hon, hon tyckte att nedläggningen av GBC var så dum. Men hon sökte ändå jobb på den nya mottagningen, liksom flera tidigare kolleger, och är glad nu.

– På sätt och vis blir verksamheten kanske lite mer legitim när den hamnar under sjukvården, säger hon.

Hon syftar på att hon och de tre andra sjuksköterskorna nu är anställda av landstinget och har samma chef, Ingrid Näslund, som sjuksköterskorna på länets fem andra beroendemottagningar.

– Hälsocentralerna är överlyckliga över att vi startar. De har inte riktigt vetat vad de ska göra med de här patienterna, som inte haft någon annanstans att vända sig, säger Mia Samuelsson.

– Jag hade ett nybesök i morse som säkert bara hade väntat på att vi skulle öppna. Det blir mindre krångel så här, säger Ewa Forss.

Förutom sjuksköterskorna jobbar här en socialsekreterare, Sonja Fogelman, som träffar alla nya patienter för att bedöma om de har rätt till bistånd i form av missbruksbehandling. I de flesta fall får personen gå en två veckor lång introduktion hos alkohol- och drogterapeuten Eva Nilsson. Sedan kan de fortsätta i gruppterapi på Hemsta.

– I princip kan man komma till mottagningen klockan nio och börja introduktionen halv tio, eller åtminstone dagen efter. Det är en stor fördel att kunna sätta igång med behandling direkt när motivationen är som störst och att introduktionen sker här i samma hus, säger Eva Nilsson.

Socialtjänsten och landstinget kommer att dela på kostnaderna för hyra och övriga kostnader, 470 000 kronor om året. I övrigt står socialtjänsten för lönerna till socialsekreteraren och terapeuten.

På måndagens förmiddag var det ganska rörigt på mottagningen. Telefonen ringde i ett och en del besökare hade svårt att hitta entrén. Mottagningen kommer att ha öppet för nybesök 9–11 varje vardag, och telefontid 9–16. Riktig invigning blir det 17 juni och öppet hus för allmänheten 18 juni.

Mer läsning

Annons