Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bostäder eller bevara grönområden?

/
  • NYTT FÖRSLAG. Så här är Klockgjutarparken vid Timmermansgatan på Söder tänkt att förändras. Skanska vill bygga två nya sjuvånings punkthus i den södra delen. Kommunen vill fräscha upp parken och anlägga 17 nya parkeringsplatser vid Timmermansgatan. Förslaget går nu ut på samråd och man väntar sig att få in många synpunkter.

Bevara grönområden eller bygga nya, centrala bostäder?

Nu vill kommunen ha synpunkter på de planerade sjuvåningshusen i Klockgjutarparken vid Timmermansgatan på Söder.

Annons

Politikerna i byggnads- och miljönämnden beslutade vid sitt möte i onsdags att skicka ut detaljplanen som visar hur det blir om Skanska får bygga två sjuvåningshus i den södra delen av parken vid Timmermansgatan på samråd. Folkpartiet ville som enda parti att ärendet skulle återremitteras och utredas vidare, men röstades ned av de andra partierna.

Jämfört med hur de första ritningarna såg ut har förslaget ändrats ilte. Bland annat har en tänkt ny bilväg genom parken plockats bort.

– Förslaget ser bättre ut, men frågan är om det är tillräckligt bra. Vi väntar oss att det blir en het debatt innan något beslut fattas, säger Jörgen Edsvik (S), ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Detaljplaneförslaget innebär också att den del av Klockgjutarparken som blir kvar ska rustas upp med till exempel nya träd och buskar, ny lekplats, en paviljong och nya gångstråk. Nya parkeringsplatser vid Timmermansgatan ingår också.

Detaljplanen för Timmermansgatan har blivit principiellt intressant eftersom två olika intressen står så tydligt mot varandra. Det handlar om behovet av centralt belägna bostäder mot att många vill bevara stadens grönområden. Det gör att planen innan den godkänns troligtvis går ända upp till kommunfullmäktige, som klubbade igenom översiktsplanen för drygt två år sedan. Det är den planen som föreslår att man kan bygga i en del av Klockgjutarparken.

Många politiker vacklar, men FP är det enda parti som tydligt har tagit ställning emot byggplanerna. Kommunfullmäktigeledamot Kenth Lövgren har lämnat in en motion om att Gävles grönområden bör bevaras och Per-Enar Hammarstrand, FP-ledamot i byggnads- och miljönämnden, vill att man ska erbjuda byggherren någon annan plats i stället för att säga ja till Klockgjutarparken.

På söndag gör folkpartisterna en politisk motståndsaktion i tre parker på Söder där byggen planeras.

Under detaljplanens en månad långa samrådstid ska kommunen gå ut med extra tydlig information för att så många som möjligt ska ta chansen att yttra sig. Bland annat ska ritningar sättas upp i trappuppgångar.

Mer läsning

Annons