Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya öl fjärran från Stor Stark

/
  • En laddning nya exklusiva öl lanserades på Systemet 6 november – de finns bara i små volymer och brukar snabbt ta slut. Finns de inte i din systembutik så kan de beställas utan kostnad. På bilden de allra bästa köpen.

Tolv nya öl av exklusivare slag och i små volymer lanserades 6 november. Flertalet är spännande, påtagligt alkoholstinna och rätt extrema i smaken och nog mer passande för meditativ, stilla njutning än till mat.

Annons

Nya öl på Systemet

Fynd – bästa köp

Stone Bourbon Barrel Aged Arrogant, 7,9 %, USA

Systembolagsnummer: 11810 Pris: 35,5 cl/39,90 kr

Karaktär: Är normalt ingen älskare av fatlagrade öl, men denna rödbruna ale faller jag för direkt. Bjuder på en fantastiskt god, harmonisk smakrikedom av rostade fat, vanilj, bourbontoner, farinlik söt maltighet och läderinslag i angenäm förening. Smakrikedomen integrerar den höga alkoholen föredömligt. En smuttöl av klass.

Sotholmen Extra Stout, 7 %, Sverige

Systembolagsnummer: 11512 Pris: 25 cl/26,30 kr

Karaktär: Nynäshamns ångbryggeri har fått till ännu en mycket god öl, denna gång en rökig, mörkmurrig, mycket läcker stout med hårdrostade kaffetoner, mörk choklad, katrinplommon och kavring i den rika smaken som också hyser en påtaglig beska. Inget att häva i stora sejdlar, men ett utsökt exklusivt meditationsöl att njuta i ensamt majestät.

Bra köp – mycket för pengarna

Belhaven/Oppigårds Brown Ale, 5 %, Storbritannien

Systembolagsnummer: 11534 Pris: 33 cl/19,90 kr

Karaktär: Frisk, harmonisk rostad smak i en lättgillad amerikanskt humlearomatisk, maltig alestil med inslag av torkad frukt. Ett lyckat samarbete mellan dalabryggeriet Oppigårds och Skottlands äldsta bryggeri Belhaven.

Founders Dark Penance, 8,9 %, USA

Systembolagsnummer: 11662 Pris: 35,5 cl/36,90 kr

Karaktär: En kolsvart IPA med doft av kaffe, knäck, anis och soja som går igen i den långa, glycerolfeta smakrikedomen med en påtaglig beska, som dock rundas av fint av den söta maltigheten. En harmonisk, ytterst koncentrerad, smuttöl att sippa på i liten kvantitet.

Fuller’s Past Masters Double Stout, 7,4 %, Storbritannien

Systembolagsnummer: 11776 Pris: 50 cl/37,50 kr

Karaktär: Närmast svart och exponerar en stor mörkt chokladig, fet, söt smakrikedom i en harmonisk, lång, fet stil med stråk av mörkrostat kaffe russin och kavring. Välgjort och gott som det mesta från Fuller’s.

Prisvärt

Brewdog Hello My Name is Holy Moose, 5,5 %, Storbritannien

Systembolagsnummer: 11509 Pris: 33 cl/32,90 kr

Karaktär: En blandning av de olika bärkryddade ölsorterna under namnet Hallo my name is som lanserats tidigare. Men en av de minst övertygande, även om det här egensinniga bryggeriet aldrig släpper något dåligt ifrån sig. Lättdrucket, bärigt utan mycket malt- och humlekaraktär.

Projekt 007 Imperial Saison Poppels Bryggeri 2015, 8 %, Sverige

Systembolagsnummer: 11556 Pris: 75 cl/119 kr

Karaktär: Exponerar en djup röd färg och smaken har en tydlig, bärig svartvinbärston i en mycket frisk, mer vin- än konventionellt öllik, stil. Är också bryggt på just svarta vinbär till skillnad från det tidigare som var gjort på röda. Välgjort och klart udda.

Bötet Barley Wine 2014, 9,1 %, Sverige

Systembolagsnummer: 11243 Pris: 25 cl/36,30 kr

Karaktär: En smakrik rödbrun barley wine med stor maltighet i en extraktrik, alkoholfet men ändå hyfsat välbalanserd stil för inmundigande i små kvantiteter.

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne Gueuzerie Tilquin, 6,4 %, Belgien

Systembolagsnummer: 11674 Pris: 37,5 cl/63 kr

Karaktär: Endast för nördar av gammaldags illsurt spontanjäst öl med tydligt vinägerstick. Välgjort i sin stil, men svårrekommenderat till vanliga öldrickare.

Ej prisvärt

La Pirata Black Block, 11,2 %, Spanien

Systembolagsnummer: 11432 Pris: 33 cl/39,90 kr

Karaktär: Alkoholstinn, fet, melasslik smakbomb med lite väl mycket av det mesta.

Kinn Ivar Aasen Barley Wine Kinn, 10,5 %, Norge

Systembolagsnummer: 11687 Pris: 75 cl/69,90 kr

Karaktär: Busigt och maltigt med inslag av torkad frukt men med på tok för alkoholdominerad söt smak utan riktig harmoni mellan smakkomponenterna.

Mer läsning

Annons