Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya riktlinjer ska ge mer vindkraft

Gävle kommun har godkänt en vindkraftpolicy som ska underlätta och snabba på utbyggnaden av vindkraft.
– Det produceras inte så mycket i dag, men tanken är att det ska bli mer för det finns en hel del bra och intressanta platser i kommunen, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Annons

Gävle ligger efter många andra kommuner när det gäller utbyggnaden av vindkraft. I dag finns bara två kraftverk i hela kommunen. Ett lite större står i hamnen och ett lite mindre står på Polhemsskolans tak.

Eftersom riksdagen har beslutat att vindkraften ska byggas ut i hela landet de närmaste åren väntar man sig nu att trycket på etableringar kommer att öka. Den policy som har tagits fram grundar sig på de nio områden i Gävle kommun som Energimyndigheten förra året utsåg till riksintresseområden för vindkraft.

– Större etableringar ska göras i de utpekade områdena och i grupper. Vi väger också intressena mot natur- och kulturvärden och vill att man ska undvika etableringar i skyddade områden, som Natura 2000-områden, säger Per Johansson.

Riktlinjer för avstånd till bostäder, färg och reklam på vindkraftverken finns också med i policyn.

Statliga Boverket har även gett Gävle kommun 300 000 kronor som ska användas för att mer offensivt peka ut vilka områden man vill att det ska byggas vindkraftverk i. Uppdraget ska utföras under ett halvår av en planarkitekt på byggnads- och miljöförvaltningen.

Än så länge är intresset ganska svalt för vindkraft. Det mest konkreta är att Bergvik Skog är intresserat av ett område vid Kågbo och att Gävle Energi för diskussioner med olika intressenter i Trödje. Utöver områdena på land finns möjligheter till en stor vindkraftpark på Finngrundet utanför Gävlebukten.

Mer läsning

Annons