Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skyltar ska ge vägledning på sjukhuset

/
  • Det tydligaste tecknet på den nya skyltningen är utanför de mest besökta platserna, som här vid Gävle Sjukhus.
  • Logotypen är tvåfärgad i blått och grönt i stället för enhetligt röd.
  • Under första kvartalet i år ska de publika byggnaderna vara omskyltade.

Har du haft svårt att hitta rätt på sjukhuset? Nu blir det lättare att komma till rätt avdelning.

Annons

Landstinget Gävleborg och Regionförbundet Gävleborg slogs samman till Region Gävleborg 1 januari i år. Alla skyltar måste därför bytas ut. Johan Malmström är enhetschef för Facility Management inom Region Gävleborg, den avdelning som ansvarar för att samtliga byggnader inom regionen fungerar på ett effektivt sätt. Verksamheten handlar om allt från energieffektivitet, lokalplanering och drift. Hänvisningsskyltning har stor betydelse för att flödet av besökare och patienter ska gå så smidigt som möjligt.

– Omskyltningen har egentligen inte så mycket med bildandet av Region Gävleborg att göra. Vi startade ett projekt ganska lång tid före sammanslagningen för att få till en mer enhetlig och tydlig skyltning i våra byggnader, säger han.

Det handlar om informationsflöde berättar Johan Malmström.

– Ta en sak som en kallelse till hjärtmottagningen på Gävle sjukhus. När du sedan kommer in i huvudentrén så står det Kardiologen på en skylt. Väl inne i hissen står det hjärtmottagningen. Det upplevs lite förvirrande. All skyltning måste vara logisk och enkel, säger han.

Inom hela regionen handlar det om tusentals skyltar, inte bara publika sådana utan även de för internt bruk.

– Vi ser över den totala bilden, och förenklar och förbättrar. Det handlar om allt, även val av typsnitt till exempel, säger Johan Malmström.

Under det första kvartalet är det meningen att de stora publika skyltarna ska vara utbytta i hela regionen. Logotypen har förändrats från att ha varit enhetligt röd, till att vara tvåfärgad i grönt och blått. Kostnaden för hela skyltprojektet kan han inte uttala sig om eftersom alla upphandlingar inte är avklarade än.

Mer läsning

Annons