Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stomlinje 4 ska gå nästa sommar

Den nya busslinjen, stomlinje 4, ska börja gå mellan Hagaström och Hemlingby köpcentrum i juni nästa år. Investeringen kostar fem miljoner kronor och kan, om förslaget godkänns, även innebära att linje 12 börjar gå ut till Gävle Strand vid samma tidpunkt.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har kommunens politiska majoritet med s, v och mp tagit med fem miljoner kronor till den nya stomlinjen i sitt budgetförslag inför nästa år. Budgetbeslutet fattas av kommunfullmäktige på måndag, men redan nu har tekniska nämnden börjat planera för att linjen ska börja gå med kvartstrafik nästa sommar.

– Det är ett sätt att få fler att åka kollektivt. Hagaström har vuxit så mycket att det finns befolkningsunderlag för en stomlinje, säger tekniska nämndens ordförande Anéa Elfving, s.

Om pengarna även räcker till att lägga om linje 12 till att gå mellan Bomhus och Gävle Strand vet inte nämnden än. I november ska kollektivtrafikbeställningen inför nästa år göras.

På söndag börjar de beslut om kollektivtrafiken som tekniska nämnden fattade i vintras att gälla. Det innebär bland annat att servicelinjerna 16 och 17 läggs ned och att linje 15 slutar att gå mellan högskolan och Campus Sätra.

– Nedläggningen av linje 16 och 17 är ett surt äpple vi får bita i. Men det är den bistra ekonomiska verkligheten, säger Anéa Elfving.

Förkortningen av linje 15 tycker hon dock var ett lättare beslut att fatta.

– Det har varit för lite resenärer. Vi har redan så bra förbindelser med Sätra att den inte behövs.

Leif Meijer, m, håller inte med.

– Kommunen borde satsa på den linjen för att koppla samman studier och boende och än en gång kunna bli årets studentstad, säger han.

Därför lämnade m, fp och v in ett yrkande om att ha kvar hela linjesträckningen. Kostnaden på en miljon kronor skulle täckas med medel från kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons