Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya supportersmällare oroar polisen

Så kallade "bangers" är en kraftig variant av smällare som kan orsaka permanenta hörselskador. Nu har de börjat användas i samband med Brynäs-matcher - en trend som oroar supporterpolisen i Gävle.

Annons

I ett inlägg på Facebook har Polisen i Södra Gävleborg berättat om företeelsen som nyligen kommit till Gävle.

"Vi har bland våra fans/supportrar till Brynäs under åren varit förskonade från användandet av s.k "bangers" i samband med Brynäs matcher. Bangers är kraftiga smällare som briserar med ljudstyrkor upp till över 130 decibel", skriver Tony Persson som är en av supporterpoliserna i Gävle.

Enligt inlägget användes smällarna både i centrala Gävle och i Sätra i samband med Brynäsmatchen mot Frölunda i lördags. Polisen vill betona riskerna med den här typen av pyroteknik.

"Det kan ge omedelbara hörselskador om man befinner sig nära en banger när den briserar. Det finns ett flertal dokumenterade fall där personer har orsakats permanenta skador på sin hörsel av dessa bangers i samband med olika idrottsevenemang".

Supporterpolisen avslutar med att betona att de ska fortsätta samverka med supporterföreningarna för att försöka skapa trygga evenemang i framtiden.

Mer läsning

Annons