Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge trots grannens biodling

/

Grannens biodling är inget hinder för att Oppalabon ska få bygga sitt hus. Det slår Kammarrätten i Sundsvall fast, och går därmed emot länsrätten som tyckte det var olämpligt att bygga hus 30–50 meter från stall och hästhagar.

Annons

Det började med en ansökan om att bygga ett bostadshus och garage i Oppala, norr om Gävle. I mars 2007 gav byggnads- och miljönämnden i Gävle ett positivt förhandsbesked. Men grannen, som bedriver hästavel och biodling, överklagade. Han menar att det kräver ett visst skyddsavstånd. Från den nya tomten till hans närmaste hage är det 25 meter och till stallet 50 meter. Han har fyra hästar och har för avsikt att skaffa fler. Han tycker att det är direkt olämpligt att bygga så nära inpå eftersom det är allmänt känt att hästarna kan framkalla allergier, att det blir lukt från gödselstacken och flugor. Grannen argumenterar också för att han har valt sin tomt med omsorg för att kunna driva sin biodling ostört från grannars klagomål.

Länsrätten gick på grannens linje. Men beslutet i kammarrätten innebär att processen med bygglov för hus och garage kan gå vidare.

”Även om Oppala inte kan anses vara ett renodlat jordbruksområde är det ett landsbygdsområde med viss jordbruksverksamhet, vilket innebär att toleransen mot olägenheter till följd av djurhållning och av redan etablerad biodling måste vara betydligt högre än i mer tätbebyggda områden”, skriver kammarrätten.

Sammantaget tycker kammarrätten att varken biodling eller hästhållningen gör granntomten olämplig för bebyggelse.

Mer läsning

Annons