Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikenheten lockade många ner i underjorden

/
  • SPÄNNANDE. Joel Jansson var fascinerad över bergrummet. Men han vet inte om han skulle vilja spendera hela dagarna där inne. ”Kanske, det är lite läskigt. Men spännande”, säger han.
  • BERGET. En anonym ståldörr leder ner till bergrummet, där Fiberdata planerar att dra igång sin verksamhet i juli.
  • NYFIKNA. Päivi Jansson och hennes dotter Sofia var imponerande över bergrummet. ”Det är kul att se vilka möjligheter som finns”, säger Päivi Jansson.
  • FIKAPAUS. Lennart och Ann-Mari Rundberg passade på att ta en fika under sitt besök.

Många var nyfikna när Fiberdata höll öppet hus i bergrummet i Järvsta.
– Det har varit otroligt mycket folk, över 1 000 personer, säger Tobias Norberg, som hjälper till med visningen.

Annons

Redan tio minuter efter att Fiberdata öppnade bergrummet för allmänheten hade över 150 personer hittat hit att för att stilla sin nyfikenhet.

Sussie och Joel Jansson och Arne Bergquist är på väg ut i solljuset igen.

– Det är intressant att se, det är inte varje dag man får chansen att se en gammal militäranläggning. Men jag skulle aldrig vilja jobba här nere, jag är alldeles för klaustrofobisk, säger Sussie Jansson och skrattar.

Bergrummet byggdes på 50-talet av militären, för att senare övertas av Gävle kommun. Fiberdata köpte nyligen bergrummet av kommunen för 2,5 miljoner kronor och i juli planerar företaget att inflyttningen i deras nya driftcentral ska bli av. Men innan dess ville man ge allmänheten en chans att beskåda insidan av berget.

– Det är häftigt. Alla gångar är mysiga och det är intressant att se att det finns kök, toaletter och kontor här nere. Det är lite förvånande, säger Päivi Jansson, en av många nyfikna som passade på att kolla in det udda valet av kontorslokaler.

Hon får medhåll av sin dotter Sofia Jansson.

– Jag trodde aldrig att det skulle se ut som ett hus på insidan. Men det är lite oroligt, det känns som att det kan rasa när som helst, säger hon.

Mer läsning

Annons