Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna barnögon studerade ringmärkningen

/
  • Ringmärkningen. Här står barnen samlade runt bordet för att kunna se hur det går till.Stolt. David Lindman 9 år har en gransångare i påsen.
  • Färdigmärkt. En lövsångare är just färdigmärkt och ska släppas i det fria.
  • Intrasslad. Göran Dahlbäck frigör en liten fågel som intrasslat in sig i nätet.
  • Biten. Rödhaken biter Benjamin Mårtensson 9 år  i fingret.

Stora ögon tittar på när den intrasslade fågeln försiktigt tas ur nätet och läggs i en röd tygpåse, en påse som räcks till ett par förväntansfulla barnhänder.

– Jag har lärt mig vad olika fåglar heter i dag, men nej, jag vet inte varför de ringmärks, säger Aila Grönstrand 8 år.

Annons

I träden hänger kvittrande gula påsar. Det är inte vilka påsar som helst, i dem ligger mp3-spelare med inspelat fågelkvitter som ska locka till sig fåglar. I de tunna mjuka näten har en fågel trasslat in sig. Barnen från Trädgårdsskolan står förväntansfulla bredvid. Det fnissas lite och de trängs för att kunna se bättre när en av de små fåglarna försiktigt ska tas loss ur nätet.

– Det är en lövsångare, finns det någon som redan har en lövsångare i sin påse? frågar ringmärkaren Kjell Wallin.

En av pojkarna ropar ja och räcker ivrigt fram sin påse. Han har nu två lövsångare i sin påse.

Kjell Wallin slår sig ner vid ett bord och alla barnen ställer sig runtomkring honom. Det är nu själva ringmärkningen ska äga rum. Ett av barnen räcker honom sin påse och Kjell Wallin plockar upp fågeln, lägger den på rygg i sin handflata och sluter näven.

– Ringen kommer att sitta hela livet på fågeln så den får inte vara så stor att den trillar av, men inte heller så liten att den klämmer åt, säger han.

Han väljer noga och bestämmer sig sedan för en ring som han sluter runt höger ben på den lilla fågeln.

– Eftersom detta är en fröätare så kan man se om det finns några busfrön här, säger Kjell Wallin och låter sedan barnen sträcka fram sina fingrar för att se om rödhaken biter någon. Det visar sig att Benjamin Mårtensson 9 år, är ett riktigt busfrö.

Mer läsning

Annons