Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyktra eller ej?

/
  • Dricker aldrig. David Ersson och Arvid Hellquist fyller snabbt i testet. David dricker aldrig och har aldrig gjort.
  • Pratar med eleverna. Marie Louise Holmberg, verksamhetschef för Studenthälsan, delar ut testet Audt och pratar med eleverna om deras alkoholvanor. Anna Nord, 22 år, passerar precis gränsen för vad som är begynnande problem.
  • Dricker aldrig. David Ersson och Arvid Hellquist fyller snabbt i testet. David dricker aldrig och har aldrig gjort.
  • pratar med eleverna. Marie Louise Holmberg, verksamhetschef för Studenthälsan, delar ut testet Audit och pratar med eleverna om deras alkoholvanor. David Ersson, Arvid Hellquist och Alejandro Pallas fyller snabbt i blanketten. Arvid dricker max en gång i månaden och då dricker han mer.
  • Jobbar på krog. Alejandro Pallas jobbar extra på en krog. i dag dricker han sällan.
  • Vill ha roligt. Anna Nord, 22 år, passerar precis gränsen för vad som är begynnande problem.

Hur ofta dricker du och hur mycket? I dag fick högskolans studenter testa sig själva för att bli uppmärksamma på sina alkoholvanor.

Annons

– Jag dricker en gång i månaden och då går jag ut och festar. Det är bra att testa sig, jag vet de som dricker alldeles för mycket, säger Arvid Hellquist, 22 år.

Folkhälsoinstitutet har denna vecka en nationell uppmärksamhetsvecka om riskbruk av alkohol. Enligt deras statistik dricker mer än var fjärde ung kvinna och var tredje ung man ohälsosamma mängder alkohol.

– Vi vill uppmärksamma riskbeteenden och tidigt försöka upplysa de som ligger i riskzonen, säger studenthälsans verksamhetschef Marie Louise Holmberg som delar ut testet Audit.

Anna Nord, 22 år, läser till sjuksköterska. Enligt testet, som är framtaget av WHO, World Health Organization, passerar hon precis gränsen för vad som är begynnande problem.

– Jag tycker inte att mitt drickande är ett problem. Om jag går ut två gånger i månaden har jag roligt. Man måste få ha lite kul när man är ung. Men vi dricker nog för mycket i Sverige om man ser till vad som är hälsosamt, säger hon.

Alejandro Pallas, 25 år, läser till byggnadsingenjör men jobbar också extra på en krog. Han dricker numer nästa aldrig.

– Jag har sett mycket jobbiga saker jag inte vill vara med om själv. Förut drack jag ganska mycket, men nu dricker jag nästan aldrig. Mycket också för att det förstör en hel dag efter, det är inte värt det, säger han.

Mer läsning

Annons