Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bakslag för nya Östertunneln

/

Kommunen har fått ännu ett bakslag i arbetet för en ny Östertunnel. Den tunga remissinstansen Boverket tycker att länsstyrelsen gjorde rätt som rev upp detaljplanen för tunneln.

Annons

Som Arbetarbladet berättat har frågan om en ny gång- och cykeltunnel från Nygatan till Öster hamnat på regeringens bord. Kommunen överklagade ärendet dit efter att länsstyrelsen i höstas rivit upp detaljplanen. Regeringen har inte avgjort ärendet än, men har begärt in åsikter från remissinstanser.

Statliga Boverket ställer sig nu i ett brev till regeringen bakom länsstyrelsens beslut. Verket konstaterar att detaljplanen visserligen är bra gjord och tillgodoser syftet att förbinda stadsdelarna Öster och Gävle Strand med centrala Gävle, men tycker att riksintresset med esplanadsystemet och dess planteringar väger tyngre.

"Detaljplanen innebär ett ingrepp i en av esplanadsystemets knutpunkter som resulterar i att rutnätsstrukturen och esplanadsystemet löses upp. Detta tillsammans med utschaktning och förlust av esplanadens plantering förändrar stadsbilden och har negativ inverkan på riksintresset", skriver Boverket.

Boverket konstaterar också att länsstyrelsen under hela planprocessen varit konsekvent i sitt agerande och kommunicerat sina synpunkter med kommunen.

Mer läsning

Annons