Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bolagbehöverinte ta överchaufförer

Tekniska nämnden beslutade i går vilka krav man ska ställa på det företag som ska köra stadsbussarna i Gävle i framtiden.
”Ett antal” bussar ska drivas med biogas, men om det blir en ny entreprenör finns inget krav på att ta över de busschaufförer som är anställda av Swebus i dag.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat står kommunen inför en upphandling i miljardklassen när man skriva avtal med en entreprenör som ska köra stadsbussarna från sommaren år 2010 och i tio år framöver.

Till skillnad från i kommunens kost- och städupphandling för man inte in något krav på att en eventuell ny entreprenör ska ta över Swebus personal. Man tror att det skulle göra avtalet dyrare och ser det i stället som en förhandlingsfråga.

Gävle Energi, som leder projektet med att utveckla produktion av biogas i regionen, skriver i ett brev till tekniska nämnden att det inte blir några problem att leverera biogas till tio bussar i juni 2010. Nämnden preciserar dock inte kraven mer än att skriva att ”ett antal” bussar ska drivas med biogas.

– Man kan börja med ett par. Om det blir tio, 15 eller 20 bussar sedan vet vi inte nu. Det beror på när produktionen kommer igång, säger tekniska nämndens vice ordförande Inger Schörling.

Eftersom tiden är knapp får nu tekniska kontorets tjänstemän i uppdrag att tillsammans med X-trafik utforma hur upphandlingens förfrågningsunderlag ska se ut i detalj. Nämnden får sedan godkänna förslaget på sitt sammanträde i maj.

I juni bjuder man in intresserade företag och i september ska alla anbud vara inne. I oktober tillkännages vilket företag som har vunnit upphandlingen.

Det nya avtalet för att köra stadsbussarna gäller från 13 juni 2010.

Mer läsning

Annons