Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bostadsområde på Södra Skeppsbron?

/
  • Den så kallade Philipssontomten är i dag bara en ödslig grusplan. Men ett företag som har köpt marken har nu lämnat förslag på att det skulle kunna byggas 180 nya bostadsrätter här.

(Uppdaterad kl. 20.04) Den så kallade Philipssontomten vid Södra Skeppsbron på Brynäs kan komma att bebyggas med 180 nya lägenheter. Kalmarföretaget CA Fastigheter har köpt marken och lämnat en skiss på två nya bostadskvarter och ett höghus.

Annons

Företaget CA Fastigheter har gjort ett större förvärv av mark på olika ställen i landet. I affären ingick det område på Brynäs som heter Skeppsbyggaren, men är mera känt bland Gävleborna som Phlipssontomten. Kvarteret utgörs i dag bara av en öde grusplan, men tidigare fanns industribyggnader, bilförsäljning och en bensinmack. Byggnaderna revs dock under 80- och 90-talen.

CA Fastigheter, som inte äger något i Gävle sedan tidigare, har nu kommit med förslag om att tomten kan bebyggas med mellan 100 och 200 nya bostäder. Det har föranlett kommunen att göra en översiktlig utredning av kvarteret.

– Vi har sett att det går att komma vidare med. Det skulle bli en relativt stor etablering och det visar att det finns attraktivitet i det här området som i dag bara är en ödslig grusplätt, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Enligt den preliminära idéskiss som kommunen har fått ta del av skulle bostäderna kunna byggas i två kvarter med 3-4-våningshus och ett större punkthus med omkring tio våningar.
Kommunens utredning har bland annat tittat på buller och utsläpp från den intilliggande godisfabriken, men kommit fram till att det inte finns några hinder mot att bygga bostäder på Philipssontomten.

Kommunens utredning ska nu ut på remiss till berörda parter.

– Leafs synpunkter blir förstås viktiga, men det största bullret har visat sig finnas från trafiken på Södra Skeppsbron, säger Per Johansson.

I utredningen betonas vikten av att en eventuell bebyggelse i kvarteret Skeppsbyggaren håller "hög klass och visar på 2000-talets bästa arkitektur", inte minst för att det ligger intill Dalapalatset och kvarteret Concordia.

Mer läsning

Annons