Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt fall av svininfluensa

Dagen före julafton upptäcktes ett fall av svininfluensa i Gävle.

Det var en kvinna i 30–40-årsåldern som visade de typiska symptomen och vände sig till sjukvården. Proven visade att det var svininfluensa.

– Behandlingen fungerade. Vederbörande mår bra och behövde inte läggas in på sjukhuset, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

Kvinnan hör till riskgrupperna som uppmanas kontakta sjukvärden även vid lindrigare tecken på influensa. Hon var inte vaccinerad.

Influensan upptäcktes dock i god tid vilket kan ha medverkat till att kvinnan inte blev särskilt sjuk.

– Det är väldigt klokt att de som hör till riskgrupperna vaccinerar sig, säger Signar Mäkitalo.

Förra vintern, när den nya svininfluensan uppmärksammade runtom i världen, vaccinerades cirka 60 procent av befolkningen i Gävleborgs län. De allra flesta av dem har kvar skydd mot influensan också i år.

Om man tillhör någon av riskgrupperna bör man kontakta sjukvården även vid lindrigare symptom, som hosta, feber och muskelvärk, tycker Signar Mäkitalo.

Övriga bör kontakta sjukvården vid svåra symptom, som hög feber och att det blir svårt att andas.

De som vaccineras den här säsongen får vaccin som skyddar mot "vanlig" säsonginfluensa men också mot svininfluensa. Vaccinet ger dock inte lika starkt skydd mot svininfluensa som Pandemix som gavs vid fjolårets massvaccinering. Pandemix bedöms behöva ges till ett fåtal personer i år.

Signar Mäkitalo berättar att man på senare tid upptäckt också ett fall av influensa B, årets säsonginfluensa, i Gävle. Inte heller i det fallet behövde den drabbade läggas in på sjukhus.

Mer läsning

Annons