Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag: fiskekort för Gavleån

Kultur- och fritidsförvaltningen utformar ett särskilt fiskekort som ska gälla för Gavleån. Kortet ska vara gratis – men förhoppningsvis ändå sätta stopp för det regelvidriga fisket som pågår. – Vi ska ut med det så fort som möjligt, säger Johan Öholm.

Annons

Utfiskandet av Gavleån är ett bekymmer och kommunen jobbar just nu på olika sätt för att förhindra det. Ett av målen är att begränsa gösfisket ytterligare och utöva mera tillsyn av vattnet. Men inom kort kommer det också att finnas ett speciellt fiskekort för Gavleån.

– Det ska man sedan ha som skyldighet att bära med sig för att kunna bevisa att man är behörig, säger Johan Öholm på kultur- och fritidsförvaltningen.

Fisket i ån är gratis och tanken är att kortet också ska vara det. Man ska kunna hämta ut det hos medborgarkontoret, i olika fiskebehörsaffärer eller skriva ut det från kommunens hemsida.

– Men för att få ut det måste man först ta del av reglerna som gäller, och därefter rapportera in hur mycket fisk man tar upp. Allting blir fortfarande gratis men vi får lite bättre kontroll över vilka som fiskar och hur mycket.

Exakt när det nya fiskekortet börjar gälla är fortfarande oklart men enligt Öholm handlar det bara om några månader innan fiskekortet är ett krav för alla som fiskar i Gavleån.

Mer läsning

Annons