Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt fossilfritt alternativ på Statoil

/
  • Illustrationsbild. Det är inte den Statoilmack på bilden som artikeln handlar om.

Statoil på Kryddstigen inför ett nytt fossilfritt alternativ för den tunga yrkestrafiken.
Från och med fredag finns förnybar så kallad HVO på stationen.

Annons

Utbyggnaden är en del av Statoils satsning att erbjuda helt förnybara alternativ längs de viktiga trafikstråken.

– Allt fler åkerier vill köra på fossilfria drivmedel. Med vår nya HVO-anläggning i Gävle gör vi det enklare för yrkestrafiken att välja ett förnybart alternativ och minska sin klimatpåverkan, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil, i ett pressmeddelande.

Sedan början av 2015 har utvalda kunder kunnat tanka HVO100 på Statoils stationer i Götene och Länna. Nyligen öppnades pumparna upp för alla transportkunder, och i morgon börjar HVO100 även säljas på Kryddstigen i Gävle. Under vintern fortsätter utrullningen i ytterligare sex städer.

– HVO minskar klimatutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. HVO100 blir ett viktigt komplement till vår miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, säger Helena Fornstedt.

Hydrerad vegetabilisk olja är en förnybar diesel som baseras på vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter. HVO100, det vill säga 100 procent HVO, fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. Användning kräver godkännande från fordonstillverkaren då det ännu inte finns en europeisk standard för produkten. En sådan förväntas finnas på plats under första halvåret 2016.

– Om vi ska klara klimatmålen måste utsläppen minska från den tunga trafiken. Därför är det mycket glädjande att vi nu ser en starkt ökad efterfrågan på förnybara alternativ från våra kunder i Gävleområdet, säger Helena Fornstedt.

Mer läsning

Annons