Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för Engesbergs camping

Annons

Än är slaget om Engesbergs camping inte över.

En enig bygg- och miljönämnd höjer nu rösten för att hela campingen ska få vara kvar som den är.

– Det är stadsbornas gröna lunga ute på Norrlandet och det enda stora område där man kan röra sig fritt ned, säger Seppo Laine, vice ordförande i byggnads- och miljönämnden.

– Det är en slags naturnära och enkel camping som det blir allt färre av, utan en massa aktiviteter som kan vara betungande för till exempel barnfamiljer, fortsätter han.

I översiktsplanen för Norrlandet, som nu är ute på samråd, finns två alternativ för campingen, som båda innebär en halvering av ytan för att även få plats med nya bostäder. Det var när nämnden skulle yttra sig om planen som samtliga nämndsledamöter ställde sig bakom ett yttrande att bevara campingen i sin nuvarande form.

– Ett otroligt glädjande besked, det är ett stort kliv fram i vår strävan att behålla campingen och badet för Gävleborna, säger Styrbjörn Granquist, från styrelsen Engesbergs vänner och campingrådet som driver campingen på uppdrag av Gävle kommun.

Byggnads- och miljönämnden vill även se ytterligare en prövning om frågan att dra ut fjärrvärme till Norrlandet.

– Det är knappast företagsekonomiskt lönsamt för Gävle Energi, men det kanske är samhällsekonomiskt lönsamt. Det finns undersökningar som visar att det är bättre att dra dyra ledningar för fjärrvärme än att använda energisnåla material till husbyggen, säger Seppo Laine.

Mer läsning

Annons