Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för njursjuk kvinna att få adoptera

Kan ett par nekas att få adoptera för att den ena föräldern har en njursjukdom? Den frågan ska behandlas av kammarrätten sedan ett Gävlepar fått nej av både socialnämnden och länsrätten på sin förfrågan om att få adoptera ett barn eftersom kvinnan genomgått två njurtransplantationer.

Annons

Ett Gävlepar i 35-årsåldern som 2007 ansökte om att få adoptera kan efter att ha fått avslag i tre instanser vara steget närmare en seger. Regeringsrätten har beslutat att fallet ska prövas i kammarrätten som tidigare inte gett paret prövningstillstånd.

I januari 2008 kom det första bakslaget för paret – socialnämnden i Gävle beslutade att en adoption inte skulle få äga rum på grund av att kvinnan fått två nya njurar genom transplantation. Trots att hon mår bra i dag bedömdes hon på grund av sitt medicinska tillstånd inte kunna ta hand om barnet under hela dess uppväxt.

En överklagan gjordes till Länsrätten i Gävle som i ett beslut i mars 2008 gick på socialnämndens linje i ärendet och avslog, trots att paret framhöll att mannen kan ta hand om barnet om kvinnan blir sjuk. Ingen hänsyn togs heller till att kvinnan, om hon blir sjuk i framtiden, genom medicinering, dialys eller en till transplantation kan fortsätta att fungera fullt normalt.

Paret överklagade även länsrättens beslut men även här skulle det bli stopp. Kammarrätten i Sundsvall tyckte inte att fallet var tillräckligt intressant för att bevilja prövningstillstånd. Därmed stod länsrättens beslut fast. Nu har dock högsta civilrättsliga instans, Regeringsrätten, lagt sig i och kräver att kammarrätten omedelbart prövar Gävleparets ärende.

Enligt Regeringsrätten är det inte tillräckligt utrett hur man ska tolka socialtjänstlagens skrivning om att man ska ta hänsyn till sökandens hälsotillstånd när man bedömer om han eller hon är lämplig att adoptera. Det är inte prövat vilka sjukdomar som omfattas av lagen, enligt Regeringsrätten.

Mer läsning

Annons