Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hus för operation byggs för 220 miljoner

/
  • fler huskroppar. Ett nytt hus för operationer ska byggas vid Gävle sjukhus. Det nya bygget beräknas kosta 220 miljoner kronor.

Ett helt nytt operationshus för 220 miljoner kronor ska byggas vid Gävle sjukhus.

Det föreslår landstingsledningen.

Samtidigt skjuter man fram den känsliga frågan om vad som ska hända med dagkirurgin i Sandviken och operationsavdelningen i Bollnäs.

Annons

Att något måste göras åt centraloperation på Gävle sjukhus har stått klart länge. Operationssalarna är gamla, trånga och omoderna och arbetsmiljön dålig.

Redan för ett år sedan presenterade den dåvarande operationschefen ett ambitiöst förslag om ett nybygge som skulle innebära att både den dagkirurgi som i dag finns i Sandviken och enheten för planerade operationer i Bollnäs skulle kunna flyttas in på Gävle sjukhus.

Men det är kontroversiella förslag och politikerna valde då att bromsa. Man ville att frågan skulle utredas ytterligare.

Och nu lägger den nya S-, C- och MP-ledningen i landstinget i stället fram ett något nedbantat förslag där varken Sandviken eller Bollnäs nämns.

Ett nytt operationshus i fyra våningar föreslås byggas intill det hus där operationsverksamheten finns i dag.

Operationssalarna blir inte fler än i dag, däremot blir de betydligt större och mer flexibla. Alla typer av operationer ska kunna göras i alla salar.

Möjligheterna att förbereda operationerna förbättras så att bytestiderna mellan patienterna förkortas. På så vis räknar man med att kunna använda salarna mer effektivt, hinna med fler operationer och i förlängningen kunna korta köerna.

Om landstingsfullmäktige säger ja till bygget beräknas det kunna starta nästa vår och stå klart tidigast senhösten 2011.

Men smakar det så kostar det. 220 miljoner kronor beräknas bygget gå på. Och frågan är hur landstinget i dessa kristider har råd.

– Vi har egentligen inget val. Ska vi klara vårdgarantin i framtiden måste vi göra det här. Vi har också tryck på oss från Arbetsmiljöverket att åtgärda de brister som finns i arbetsmiljön, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Genom att nu föreslå en något mindre ombyggnation skjuter man också den känsliga frågan om Sandviken och Bollnäs framför sig. Samtidigt som man håller en dörr öppen för att fler verksamheter kan flytta in till Gävle.

I det nya fyravåningshuset kommer nämligen ett våningsplan att lämnas tomt. Dessutom blir de gamla operationssalarna lediga.

– Det blir en senare fråga att ta ställning till, konstaterar landstingsrådet Björn Brink (C).

Mer läsning

Annons