Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt patienthotell byggs i Gävle

Det blir ett nytt patienthotell vid sjukhuset. Det verkar alla partier i landstinget vara överens om. År 2012 tänker sig majoriteten att ett nytt hotell ska stå klart.

– Vi har en stabil ekonomi, förklarar landstingsråd Ann-Margret Knapp, S.

Annons

På onsdagen presenterade majoriteten i landstinget, Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, sitt förslag för Gävle sjukhus framtid. Högst upp på listan står ett nytt patienthotell vid sjukhuset.

I förra veckan presenterade den borgerliga oppositionen, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet, sitt förslag för Gävle sjukhus framtid.
Högst upp på deras lista stod ett nytt patienthotell.

Så, varför kommer majoriteten med ett snarlikt förslag bara en vecka senare?
– Det här är ett ärende som har diskuterats till och från under flera år. Men de ekonomiska möjligheterna har gjort att det inte lett till ett konkret förslag. Nu finns det ekonomiska möjligheter för ett patienthotell, säger Ann-Margret Knapp.

”Ingen långsiktig plan”
Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenward är dock inte imponerad.
– Att deras förslag kommer just nu kan man ju spekulera i. De vill väl visa att de också har planer. Men jag menar att de inte har någon långsiktig plan för sjukhuset.

Majoriteten och oppositionen är alltså ense om att ett patienthotell ska byggas, men de är oense om hur de vill driva det, vem som ska bygga det och var det ska ligga. Majoriteten vill att hotellet ska byggas, och åtminstone i ett inledande skede drivas, av landstinget.
– Ska man bygga ett hotell ska man låta dem som är bra på att bygga hotell göra det, säger Patrik Stenward.

Majoriteten vill att patienthotellet ska byggas intill akuten, i anslutning till övrig verksamhet på sjukhuset. Oppositionen har tänkt sig naturskön miljö intill Valls hage.

Gör plusresultat
Samtidigt som majoriteten presenterade sitt paket för Gävle sjukhus var landstingets delårsbokslut klart.
– Vi kommer att göra ett plusresultat så här långt under 2010, säger Ann-Margret Knapp, S.

Anledningen till plusresultatet förklarar landstingsrådet bland annat med att landstingsskatten höjdes inför 2010, att utjämningssystemet har ökat skatteintäkterna, samt en god kontroll på kostnadssidan.

M har annan bild
Moderaternas Patrik Stenward säger att han inte delar majoritetens verklighetsbild.
– Jo, på sista raden blir det plus, eftersom skatteintäkterna har ökat, men man har inte koll på kostnadsutvecklingen. Till exempel sköt vi till 70 miljoner extra till hälso- och sjukvården i juni. Det är samma visa varje år.

Mer läsning

Annons