Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rymningsförsök skapar oro på förvaret

/

En rymning i söndags. Ett rymningsförsök natten till i går. Antalet incidenter på Migrationsverket i Gävle har fördubblats under det senaste året. Chefen Gudrun Ekström är orolig.
– Än har ingen kommit till skada, men jag är rädd för att den dagen närmar sig, säger hon.

Annons

Under natten till torsdagen barrikaderade sig fyra män i ett rum. Genom att knyta lakan i dörrhandtaget och blockera dörren med en säng hindrade de personalen att ta sig in. Under tiden försökte de slå sönder fönstret med andra möbler. De hade också hjälp av någon som försökte krossa rutan utifrån.

De fyra lyckades inte ta sig ut, och valde då att bryta barrikaderingen och lugnt gå ut ur rummet. Av säkerhetsskäl flyttades de under torsdagen till kriminalvårdens häkte i stället.

I söndags genomförde tre män en rymning, från samma rum och med samma metod.

Enligt Gudrun Ekström har trycket hårdnat på Migrationsverkets förvarsenhet i Gävlea under det senaste året. Antalet platser har ökat från 25 till 30 samtidigt som som det finns målsättningar att effektivisera verksamheten med snabbare beslut och snabbare genomströmning.

Det går ut över säkerheten, anser hon.

– Det blir svårare att skapa det vi kallar en dynamisk säkerhet, säger hon.

Med det menas bland annat att man skapar en kontakt och ett bra förhållande mellan de förvarstagna och en personal med hög närvaro bland de intagna.

– De är inlåsta, men det är inget fängelse, och vi har inga handklovar. Vi måste jobba med andra metoder för att hindra rymningar och skapa en hög säkerhet.

Vid en rymning från förvaret i Örkelljunga i söndags övermannade några förvarstagna ett par anställda och tvingade till sig nycklar. En kvinnlig anställd skadades i handen.

– Det har inte hänt ännu här, men ju fler incidenter vi har desto mer ökar risken, säger hon.

Hon kan räkna ihop 28 rymningar, rymningsförsök och andra riskfyllda händelser under det senaste året. Det innebär en fördubbling jämfört med året innan.

90 procent av de förvarstagna i Gävle är så kallade polisärenden, det vill säga personer som antingen har begått brott och ska utvisas, eller andra som ska avvisas där man bedömer att det finns en risk att de avviker.

Tiderna de förvarstagna sitter inlåsta varierar från ett par veckor, till flera månader, eller i värsta fall ända upp till ett år.

 

 

Mer läsning

Annons