Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt signalsystem ska ge bussarna grönt ljus vid Gävle teater

Ett nytt signalsystem ska underlätta för stadsbussarna att hålla tidtabellen och ge dem grönt ljus i korsningen vid Gävle teater.

Annons

Trafiksignalerna i korsningen Staketgatan, Rådmansgatan och Kungsgatan vid Gävle teater började fungera på onsdagen igen, efter att ha varit urkopplade i en och en halv vecka.

– Jag tycker inte att det har tagit så lång tid. Vi har bytt styrapparat och det innebär att det har varit en hel del kabel som vi fått koppla ur och i igen, säger Gösta Nordqvist, trafikingenjör på tekniska kontoret i Gävle.

Lokalbussarna har en detektor som ligger 100 meter från trafikljuset som ska underlätta för dem vid trafikljusen så att det blir grönt när de kommer fram.

– Styrapparaten har inte bytts på 20 år. Anledningen till att vi gör det nu är att det finns en ny bussprioritering och den gamla apparaten hade inte riktigt alla funktioner som krävs för att få trafiken att flyta smidigt för bussarna. Det går till exempel att förlänga den gröna tiden så att bussen hinner med innan det slår om till rött.

Men det finns ändå inga garantier, om det står en gångtrafikant vid övergångsstället blir det ändå rött för bussen.

Enligt Gösta Nordqvist har den trafikerade korsningen klarat sig från olyckor under de här dagarna som trafikljusen varit avstängda.

– Jag har inte hört något om någon olycka i korsningen, däremot ringde polisen i måndags och undrade när signalerna skulle fungera igen.

Mer läsning

Annons