Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt system kan ge landstinget 200 miljoner

Landstinget ser ut att få ett välkommet tillskott i kassan. Närmare bestämt 200 miljoner kronor. Gävleborg är nämligen en av vinnarna i det nya systemet för utjämning mellan landets rikare och fattigare delar.

Annons

Tanken är att oavsett var man bor i landet ska man tillgång till lika bra skola, äldreomsorg, sjukvård och annan service.

Men i de delar av landet där det finns många arbetslösa och där inkomsterna är låga får kommunerna och landstingen in mindre i skatt och då är det svårt att få pengarna att räcka till. Även kostnaderna skiljer sig åt. Om det bor många äldre i en region kostar exempelvis sjukvården mer.

För att jämna ut skillnaderna har de politiska partierna arbetat med att ta fram ett nytt sätt att omfördela pengar mellan landets kommuner och landsting. Och enligt det förslag som nu lämnats in till regeringen blir landstinget Gävleborg en av vinnarna.

Minskar behov av höjning

Jämfört med i dag kommer landstinget att få 701 kronor mer per invånare och år. Det motsvarar nära 200 miljoner kronor.

– Det är jätteviktigt för oss. Om det här går det här igenom blir det en stor förändring, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Enligt honom har Gävleborg missgynnats av det system som finns i dag.

– Det här skapar ett mer rättvist system för att fördela pengar.

Landstinget Gävleborg har både låga skatteintäkter och en åldrande befolkning som kräver mycket vård och den kombinationen har gjort att man tvingats höja skatten för att klara av att ge vård. Det nya utjämningssystemet minskar behovet av skattehöjningar.

Kan det till och med bli aktuellt att sänka skatten?

– Det törs jag inte svara på. Prio ett är att se till att vi får en bra sjukvård. Men ska vi gå ihop i en storregion i framtiden måste vi kanske sänka skatten för att anpassa oss till de andra landstingen, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Om förslaget klubbas igenom börjar det nya systemet att gälla 1 januari 2013. Det införs successivt under sex år för att de kommuner och landsting som förlorar pengar ska hinna anpassa sig.

Mer läsning

Annons