Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt transitboende för ensamkommande barn öppnar på Öster

På måndag öppnar ett nytt transitboende för ensamkommande barn i Gävle.
Boendet som har 20 platser ska ligga i Sesams gamla lokaler på Öster.

Annons

På måndag ska Sesams gamla lokaler på Öster åter tas i bruk. Boendet som tidigare varit ett HVB-hem, hem för vård- och boende, för ensamkommande barn ska nu bli ett transitboende för ensamkommande barn.

Ett transitboende är ett tillfälligt boende för barn som registrerat sig som asylsökande hos Migrationsverket men som ännu inte fått en plats i någon kommun.

– Det här är ett boende för barn som dyker upp utanför Migrationsverket i Gävle och söker asyl. Det är tillfälligt. De är här en vecka kanske sedan skickas de vidare till någon kommun, säger Wolther Planck, utvecklingschef på socialtjänsten i Gävle.

LÄS OCKSÅ: 54 ensamkommande flyktingbarn flyttar in i Björkegrenska gården

Sesams verksamhet flyttade tidigare under hösten in i det gamla äldreboendet Björkegrenska gården på Söder i Gävle. Sedan dess har lokalerna på Öster stått tomma och vissa delar har rustats.

– Vi har främst byggt om köksavdelningen. Men det var väldigt svårt att få tag på hantverkare så det har dragit ut på tiden, säger Wolther Planck.

Lokalerna på Öster kommer att användas som ett transitboende så länge det behövs. Därefter kommer boendet att användas som boende för de ensamkommande barn som anvisas till Gävle kommun, precis som HVB-hemmet Sesam.

– Nu har man infört de nya gränskontrollerna och visar det sig att antalet asylsökande minskar väldigt mycket kanske vi inte behöver använda platserna som ett transitboende. Men vi behöver ändå ta hand om många ungdomar så då kommer vi att använda boendet till det.

Före jul och nyår var det aktuellt att Gävle kommun även skulle hjälpa till att avlasta Malmö genom att öppna ett tillfälligt transitboende för ensamkommande barn i Gävle. De planerna är för tillfället lagda på is eftersom trycket har minskat på Malmö så att de i dagsläget inte behöver hjälp från Gävle.

LÄS OCKSÅ: Malmö behöver inte Gävles hjälp

I mitten på januari ska Gävle kommun ha ett möte med Malmö och Migrationsverket för att se om läget förändrats och om Gävle kommun ska iordningsställa det tillfälliga boendet.

Mer läsning

Annons