Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oanmälda kontroller kan bara ske hos idrottsföreningar

/
  • Mot dopning. Pialena Wihlborg, verksamhetschef, och Lars Molin, ordförande hos Friskis & Svettis i Gävle, tycker det är bra att det kan ske oanmälda dopningskontroller hos föreningen.

På Friskis & Svettis går dopade personer inte säkra. Här sker oanmälda dopningskontroller där den som åker fast eller vägrar testa sig blir utesluten från föreningen.


– Vi tränar för att må bra och det gör man inte av doping, säger Lars Molin, ordförande i föreningen.

Annons

Förra hösten kom tre personer från Riksidrottsförbundet, Rf, till Friskis & Svettis i Gävle.

De gjorde ett oanmält besök för att ta dopningsprover på tre slumpmässigt utvalda medlemmar.

Eftersom Friskis & Svettis är en idrottsförening är det möjligt att genomföra dopningskontroller, något som inte går på privata gym där medlemmarna inte har några skyldigheter att bli testade.

– Jag tycker det är skönt att vi är en förening som har möjlighet att utföra de här kontrollerna, även om vi inte haft anledning att beställa någon provtagning hittills, säger Pialena Wihlborg, verksamhetschef.

Varken hon eller ordföranden och gyminstruktören Lars Molin har under de senaste tre åren misstänkt någon medlem för att dopa sig. Dessförinnan var det en person där varningsflaggan höjdes.

Vid tecken på dopning diskuteras det i föreningen hur man ska agera mot personen och om en kontroll ska beställas.

Den som vägrar testa sig vid en kontroll anses vara skyldig och blir utesluten från föreningen.

Pialena Wihlborg berättar att vid provtagningar på andra Friskis & Svettis-anläggningar har folk smitit från gymmet innan testerna.

Både hon och Lars Molin tror att medlemmarna vet om att föreningen tydligt tar avstånd från dopning och i gymmet sitter lappar uppe om policyn.

– Men jag tycker det är synd att folk har fördomen om att dopning och gym hör i hop. Vi jobbar för att man ska må bra, och det gör man inte av doping. Det är så långt ifrån det vi håller på med, säger Lars Molin.

Mer läsning

Annons