Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oberoende utredare vill ha samlat bolag i Gävle hamn

Kommunledningen i Gävle bör återigen försöka samla aktörerna i hamnen för att ordna så att alla kranförare och stuveriarbetare hamnar i ett gemensamt operatörsbolag.

Annons

Det tycker utredaren Charlotta Höök som fick uppdraget att syna hur det ser ut i andra hamnar.
Alla aktörer i Gävle hamn vill få slut på bråken och att hamnen får ett bättre rykte, konstaterar Charlotta Höök efter sina samtal.

Hon föreslår bland annat:

* Separera myndighetsrollen från affärsrollen.

* Slå ihop kommunens båda hamnbolag, Gävle Lagerhus och Gävle Hamn. Då blir det en tydligare och starkare och organisation som bättre kan utveckla hamnen och infrastrukturen.

* Samla kranarna i ett enda företag. I dag ägs kranarna av tre olika bolag.

* Arbeta för att all personal samlas i en organisation. I dag finns personalen i Gävle Hamn, delvis privatägda Gävle Containerterminal, privatägda Gävle Stuveri och Sören Thyr AB.

Hon konstaterar att många misslyckade försök har gjorts för att samla aktörerna i hamnen. Men trots det bör kommunen ta nya tag för att upphandla operatörstjänsten med sikte på en samlande operatör. Om de privata aktörerna inte är intresserade måste kanske kommunen överväga att själva ta över stuverirörelsen, menar utredaren.

Kommunalrådet Carina Blank, s, tycker att utredarens analys och förslag stämmer med kommunledningens syn på problemen.

Delningen mellan myndighet och affärer är redan på gång, liksom tydligare ansvar för magasin och annan infrastruktur. Att samla ägandet för kranarna tycker Carina Blank inte är särskilt viktigt.

– När det gäller operatörsfrågan är det viktigt att vi åstadkommer en organisation som klarar att hålla hamnen öppen dygnets alla timmar året om, säger hon.

Lennart Jansson, styrelseordförande i Gävle Stuveri, tycker inte att spelar någon roll vem som äger kranarna. Däremot stödjer han de andra delarna i utredarens förslag.

– Redan våren 2006 bjöd vi in kommunen för att bilda ett samlat operatörsbolag, säger han.

Ledningen för Gävle Containerterminal vill dock inte ha något samlat bolag i Gävle hamn.

– I andra hamnar tittar man på hur vi har det med flera operatörer som konkurrerar. Om det är en, två eller tre aktörer i hamnen är ingen nackdel. Det är kundernas behov som styr, säger Ingemar Westin, vd i Gävle Containerterminal.

 

Mer läsning

Annons