Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbogårdar styrs av bara män

I Ockelbos enda kommunala bolag, Ockelbogårdar, är det männen som bestämmer. Alla sju ledamöter i styrelsen är män, och bland de fem ersättarna finns bara en kvinna.
– Det hade varit bättre med en blandning, men det är nästan ännu viktigare att få in fler ungdomar, säger ordförande Bertil Andersson (S).

Annons

Ockelbogårdar är kommunens bostadsbolag. Vd för bolaget är Bo Lindblad och i styrelsen tas besluten helt och hållet av män.

Enligt styrelseordförande Bertil Andersson är det lite av en ”ödets nyck” att det ser ut som det gör just nu.

De senaste 15 åren har bolaget till exempel haft kvinnlig ordförande under perioder. Han själv fick ta över rodret för några år sedan för att en kvinna fick ett annat uppdrag.

– Vi är välvilligt inställda till damer, men respektive parti väljer ju sina ledamöter och det kan inte vi i styrelsen råda över, säger han.

Bertil Andersson tror att det skulle vara positivt med fler kvinnor i styrelsen, framför allt för att man då skulle få en bredare representation av alla samhällets frågor. Men att det skulle ha så stor betydelse för styrelsens konkreta arbete är han tveksam till.

– Vår uppgift är att se till att det är uthyrt och lugnt och att folk är nöjda. Vi beslutar även om stora investeringar, men vi har i stort sett alltid konsensus och jag har aldrig varit med om en omröstning i någon fråga.

Det är inte som i nämnderna att man reserverar sig och härjar.

Varför den kommunala bolags- världen är så mansdominerad tror han kan vara att den är mer resultatinriktad.

– Det handlar mycket om att sätta igång projekt och genomföra dem. Sedan vet jag inte om det är så att bolagsvärlden har blivit en reträttplats för gamla politiker, säger Bertil Andersson.

Mer läsning

Annons