Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om var högskolan ska hyra

Det råder oenighet inom högskolestyrelsen i Gävle om byggforskningens nya lokaler i Kungsbäck. Tre ledamöter anser att högskolan borde ta tillfället i akt och bli hyresgäster i det höghus som Länsförsäkringar Gävleborg planerar att bygga intill Teknikparken.

Annons

Byggnadsforskningen som i dag håller till i lokaler på Brynäs ska flytta till nya laboratorielokaler i Kungsbäckområdet. Utflyttningen kommer att ske successivt samtidigt som Engelska skolans gymnasium tar över lokalerna.

Länsförsäkringar Gävleborg planerar att bygga ett höghus intill rondellen i Kungsbäck och ser gärna högskolan som hyresgäster.

– Vi vill bygga ett landmärke för regionen. Det ska bli en vacker byggnad med spektakulär arkitektur. Det vore roligt om vi kunde få till ett samarbete med byggforskningen som är ett profilområde för Högskolan i Gävle, säger Birger Lövgren, vd för Länsförsäkringar Gävleborg.

Men högskolestyrelsen beslutade nyligen att byggforskningen ska vara inflyttad i de nya lokalerna senast 31 december 2010 och till dess är inte höghuset färdigt. Tanken är att den nuvarande hyresvärden Norrporten ska bygga de nya lokalerna. Tre ledamöter, Hans Backman, Lena Munkhammar och Anders Franck reserverade sig mot beslutet.

– Beslutet togs väl snabbt. Vi tyckte att man kunde avvakta och inleda ett djupare samtal med Länsförsäkringar som vill bygga en unik byggnad. Att få en sådan byggnad kopplad till högskolan skulle kunna bidra till mer forskningspengar och en ännu starkare profil för högskolan, säger Hans Backman, fp.

I dagsläget anser högskolestyrelsen att det ekonomiskt och tidsmässigt finns fler fördelar med Norrportens byggplaner.

– Länsförsäkringars lokaler blir inte klara i tid, de har höga ambitioner med huset. Vi måste hålla oss till en tidsplan och vi befinner oss redan nu i ett pressat tidsläge. Men det utesluter inte ett framtida samarbete med Länsförsäkringar, säger Lars Eric Ericsson, ordförande i högskolestyrelsen.

Länsförsäkringar Gävleborgs byggplaner befinner sig ännu på idéplanet. De har 18 månader på sig att göra en förstudie. Norrporten å andra sidan räknar med att kunna presentera ett programförslag med ritningar redan i augusti.

– Högskolan är en viktig hyresgäst och vi vill gärna hjälpa dem att få ändamålsenliga lokaler på en ekonomiskt rimlig nivå. Det blir en kontorsbyggnad med max två våningar, säger Stefan Öberg, marknadsområdeschef på Norrporten.

Mer läsning

Annons