Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OG-ledaren hade en medlem i Gästrikland

/

Den häktade så kallade OG-ledaren från Sandviken hade inte många att leda, visar det sig. Åtalet mot honom i fredags visade att det fanns en enda medlem att bestämma över i Gästrikland.
– OG är mycket försvagade. 30 tidigare aktiva medlemmar sitter till exempel i fängelse, säger Tommy Hydfors, biträdande chef för rikskriminalen.

Annons

Det väckte stora rubriker i tidningarna när den 40-årige före detta Outlawsledaren från Sandviken för några månader sedan utropats till ny OG-ledare i Gävle. Hans karriär blev kort. För en fosterhemsplacerad 18-årings skull begärde han i januari utträde ur organisation. Strax efteråt greps han av polisen misstänkt för stämpling till mord, försök till utpressning, vapenbrott, hembränning och dopningsbrott.

I åtalet mot honom som kom i fredags framgår det att 34-åringen i Gävle som han beordrade att skjuta tre unga män i Bålsta i själva verket var den enda medlemmen i Gästrikland. I förhören med 40-åringen framgår det dessutom att han inte heller betraktades sig som hans chef. De hade mer en jämställd kompisrelation, säger 40-åringen.

– Det hade jag klargjort för honom när han gick in i OG, att jag inte är intresserad av att ha en roll som är ovanför någon annan, säger 40-åringen i förhöret.

OG-ledaren hade alltså en medlem, men betraktade sig inte heller som chef över honom. Detta stämmer mycket väl med rikskriminalpolisens uppfattning.

– OG har aldrig funnits som organisation betraktat i Gävleområdet, säger Tommy Hydfors.

40-åringen framställdes också som ledare för OG i Stockholm i det tomrum som uppstått efter en ledare där som sparkades ut ur organisation i november.

Tommy Hydfors är tveksam även till organisationens styrka i Stockholm. Han framhåller att omkring 30 tidigare medlemmar nu sitter i fängelse. Och ledaren Dano Acar har problem att hålla igång verksamheten från Turkiet.

– Det säger sig själv att det är mycket svårt. Och han kan inte återvända till Sverige. Kommer han hit är han efterlyst som misstänkt för mordbrand, och han har inte längre kvar sitt uppehållstillstånd.

Tommy Hydfors liknar OG vid ett pyramidspel.

– Acar måste rekrytera medlemmar för att få in de medlemsavgifter som han lever på. Och i den takt som medlemmar försvinner måste han skaffa nya, annars rasar pyramiden, säger han.

OG hävdar själva att de har hundratals medlemmar i Sverige. Rikskriminalpolisen tror att det rör sig om högst några tiotal.

 

Mer läsning

Annons