Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öga mot öga med mördaren

/

Mötet mellan Engla Höglunds anhöriga och Anders Eklund under tisdagens rättegång var känslomättat.
– Under mina 46 år som advokat har jag aldrig varit med om en så laddad stämning i en rättsal som i dag. Alla, och då menar jag alla, var mycket berörda, sade Eklunds advokat Leif Silbersky.

Annons

Större delen av rättegången om Englamordet på tisdagen hölls bakom stängda dörrar. Domaren godkände Englas anhörigas begäran om sekretess kring hur hon dödades och skändades.

Engla Höglunds mamma Carina grät ljudligt under de första minuterna av rättegången. Hon mötte då för första gången dotterns mördare, Anders Eklund.

Detaljerade berättelser

Hennes känslor ackompanjerades av åklagarens detaljerade berättelse om dotterns sista timmar i livet. Det är den hjärtskärande berättelsen om hur Engla fick lov att cykla hem, hur mamman ringde och sökte henne utan att få svar.

Det skulle senare visa sig att när hon ringde ett av de sista samtalen var det Anders Eklund som höll i telefonen, utan att svara.

Åklagaren berättade också om den osannolika slump som riktade polisens blickar mot Eklund, nämligen fotografen som provade sin nya kamera och fångade både Engla och Eklunds bil på sina bilder med mindre än en minuts mellanrum.

Tittar mot läktaren

Anders Eklund sitter tyst i kritvit skjorta vid sidan av Silbersky. Han följer med i de handlingar som advokaten bläddrar i under åklagarens framställan. Han tittar ibland upp mot den inglasade läktare där åhörare och journalister sitter, och ibland mot Englas anhöriga.

Sedan stängs rättssalen för massmedia och allmänhet. De enda rapporterna inifrå kommer från Silbersky, som i pauserna belägras av mikrofoner och kameror.

Inga kommentarer

Han vill inte kommentera vad Eklund och Englas anhöriga sagt till varandra i rättssalen. Han vägrade svara på frågan om Eklund hade bett om ursäkt på det sätt han gjorde till Pernillas anhöriga på måndagen.

Han berättade dock att Anders Eklund känner sig lättad över att ha klarat av förhören, och att han känner att han har gjort sitt bästa för att berätta vad som har hänt.

Går snabbare än väntat

Silbersky meddelade också att förhandlingarna går snabbare än väntat och beräknas kunna slutföras redan under onsdagen, en dag tidigare än väntat.

Parternas slutpläderingar kommer också, enligt Silberskys bedömning, att kunna genomföras inför öppna dörrar under onsdagen.

Under onsdagen kommer också våldtäkten, alternativt våldtäktsförsöket, i Sandviken 2006 att avhandlas, liksom Eklunds barnpornografibrott.

Mer läsning

Annons