Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad risk för sömnsjuka

Vaccinet mot svininfluensa ökar risken för barn att drabbas av narkolepsi, visar en ny studie.

Nu förväntar sig smittskyddsläkaren i Gävleborg att vaccinet stoppas.

Annons

– Jag tycker att försiktighetsprincipen ska gälla, säger Signar Mäkitalo.

Efter massvaccineringen mot svininfluensa har det funnits misstankar om att vaccinet Pandemrix gjort att fler fått sömnsjukan narkolepsi. Och en finsk studie tycks nu bekräfta sambandet.

70 av 90 procent blev sjuka

Ungefär 70 procent av de finska barnen vaccinerades. Men av de 60 barn mellan 4 och 19 år som drabbades av sjukdomen var nära 90 procent vaccinerade mot svininfluensan. Slutsatsen blir att barn som vaccinerats löper en nio gånger högre risk att drabbas av narkolepsi än de som inte vaccinerats. Däremot har man inte hittat någon ökning bland dem över 19 år.

Finland har stoppat användningen av svininfluensavaccinet. Men i Sverige ges det fortfarande till personer som har svåra immunbristsjukdomar. I Gävleborg har hittills 123 personer fått vaccinet den här säsongen.

Inte ge barn

Länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo utgår dock från att svenska myndigheter också väljer att sluta använda det – i alla fall till barn.

– Om det nu finns tecken som tyder på ett samband med narkolepsi tycker jag att det är klokast att avstå. Då kan man i stället använda det vanliga säsongs influensavaccinet.

– Skulle det visa sig stämma är det tragiskt, framför allt för de barn och familjer som fått biverkan. Det är inget som man vill vara med och bidra till.

Det pågår även en svensk studie för att undersöka sambandet men den är inte klar.

– Det kan vara svårt att veta om det verkligen blivit fler fall eller om uppmärksamheten gör att fler fall upptäcks tidigare, säger Signar Mäkitalo

70-årig kvinna drabbad

Han känner inte till om det finns något barn Gävleborg som insjuknat efter att ha fått vaccinet. Nyligen anmälde dock en 70-årig kvinna till Socialstyrelsen att hon drabbats av narkolepsi efter att hon vaccinerats.

Mer läsning

Annons