Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad vinst för Ericsson

/

Ericsson överträffar förväntningarna och ökar vinsten. Därför väljer man att släppa sin delårsrapport i dag istället för på fredag.

Annons

Delårsrapporten skulle ha släppts först på fredag. Att den skickas ut i förväg beror på att Ericsson märkt att aktiemarknadens förväntningar legat för lågt.
– Vi kommer ju rätt mycket över förväntan. Förväntningarna har sjunkit den senaste månaden och ganska kraftigt på sista tiden, utan att det egentligen kommit någon ny information ifrån oss eller branschen. Utan det har nog varit en allmänt ökad pessimism i ljuset av finanskrisen, säger Svanberg.
– Vi har samrått med Stockholmsbörsen och kommit överens om att vi snabbar upp rapporten så mycket som möjligt och därför går vi ut i dag.
TT: Överträffar ni era egna förväntningar?
– Lite grann gör vi nog det. Inte kanske så mycket på volymen, men när vi ser på marginaler och kostnader går det ju i en positiv riktning.

 

Svanberg understryker att Ericssons uttalanden om en nolltillväxt på systemmarknaden inte är att betrakta som någon egentlig prognos, utan som planeringsantaganden.
– Vi måste planera för någonting, och då fortsätter vi med samma utgångspunkt som vi hade under 2008 och det har fungerat väl. Skulle det bli på något annat sätt, så har vi planer på plats för det.
TT: Hur ser risken för en nedgång på marknaden ut?
– Tittar man på hur det ser ut i branschen så är operatörerna i dag mycket välkonsoliderade, de har så gott som samtliga en stark finansiell position med små eller inga skulder och nettokassor. Näten är förhållandevis välfyllda och trafiken ökar ordentligt.
– Ur den aspekten kan man nog anta att finanskrisen som kris kommer inte att påverka branschen särskilt dramatiskt. Sedan är frågan vad som händer i slutändan med konsumenten.
– Det är bara att följa och se nu, men det är klart att om konsumenten i slutändan skulle ringa mindre, så ger det ju effekter även på oss så småningom.

På en punkt är Svanberg ännu inte är nöjd och den gäller kostnaderna och lönsamhetsnivån.
– Vi är fortfarande inte nöjda med våra vinstmarginaler. Men man ska samtidigt komma ihåg att om det går mot lite kärvare tider i världsekonomin totalt sett, så är det som regel ett tillfälle för de starka att bli ännu starkare.
– Vi är redan från början starkast placerad i branschen och vi har en stark finansiell position. Våra konkurrenter har stora skulder. Så utgångsläget för oss att förbättra positionen även om det kärvar är nog ganska gott.
TT: Hur går det att ta betalt av kunderna i det här läget?
– Det är en tuff priskonkurrens hela tiden. Det förändras inte dramatiskt av det här, det är redan tufft som det är.
Ericsson bokför omstruktureringskostnader för sitt sparprogram på 2,0 miljarder kronor i tredje kvartalet och ligger nu över den nivå som tidigare sagts. Och ytterligare besparingar väntar, enligt Svanberg.
– Vi sade att vi skulle ta 4 miljarder i år, och vi ligger nu efter tredje kvartalet på 4,4 miljarder, vi ligger strax över. Men i ljuset av finanskrisen och med hänsyn till att vi ser möjligheter att jobba effektivare så kommer vi att ta en del ytterligare i kvartal fyra.
TT: Hur många anställda försvinner på helåret?
– Vi har ju pratat tidigare om totalt 4 000, varav 1 000 i Sverige, och vi har frivillighetsprogram för det som vi räknar med kommer att nå i stort sett i mål. Det vi gör i fjärde kvartalet förändrar inte det perspektivet särskilt.
TT: Så det blir inte fler anställda som får gå?
– Inte speciellt.

 

Mer läsning

Annons