Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända parlamentet har delat ut 1 miljard

Två gånger om året samlas 99 politiker från landstinget och kommunerna i Gävleborgs län och pratar regionalpolitik. Det är en av landets största politiska församlingar i sitt slag. Bara ett par region- förbund har större ”parlament”.

Annons

Grannlänet Dalarna, till exempel, nöjer sig med en direktion på 25 ledamöter i stället för ett stort regionfullmäktige.

De 99 politikerna leder en organisation som varje år delar ut över 100 miljoner kronor till olika projekt som ska gynna regionens utveckling.

I fjol fick 59 olika projekt 68 miljoner kronor i regionala utvecklingsmedel, statliga pengar som regeringen pytsar ut till regionerna.

Region Gävleborg fördelar också EU-pengar. Om de räknas in har regionförbundet delat ut cirka 1 miljard kronor under de senaste fyra åren.

Än så länge letar de styrande efter sätt att mäta och utvärdera resultaten av insatserna.

Region Gävleborg bildades för snart fem år sedan med landstinget och kommunerna som medlemmar.

Basen är Ruddammsgatan 30 i Gävle, i samma kvarter som Swedbanks kontor och mittemot Vasaskolan. Ett 50-tal tjänstemän jobbar med bland annat projekt som tidigare låg på länsstyrelsens bord men också EU-stödda satsningar av olika slag.

Verksamheten kostar i år 88 miljoner kronor – om man räknar bort hjälpmedelsverksamheten som är självfinansierad och tidigare låg hos landstinget.

Kommuner och landsting betalar medlemsavgifter på 26 miljoner kronor. I övrigt finansieras verksamheten med pengar från framför allt staten och EU.

De två årliga stormötena i regionfullmäktige kostar vardera en kvarts miljon kronor i arvoden med mera.

Regionstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen (S) är regionpolitiker på heltid med ett arvode på 623 000 kronor om året. Vice ordföranden Lena Roos (M) får hälften så mycket.

Högste tjänstemannen är regiondirektören Mats Törnqvist med en lön på 75 000 kronor i månaden.

Mest kostar Tillväxtenheten med flera projekt som ska stödja utvecklingen av bland annat näringsliv och kommunikationer.

Under senaste året har antalet anställda ökat.

– Det beror på att projekten blivit fler, säger Mats Fransson, administrativ chef.

Förutom hjälpmedelsverksamhetens 58 anställda består personalstyrkan i dag av 47 ordinarie och 11 projektanställda.

Mer läsning

Annons