Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej att miljardsatsa i Sigtuna om det är bra för Gävles kommuninvånare

Annons

Så länge som det är bra för kommuninvånarna så är det helt okej att kommunen som delägare i Gävle Containerterminal AB deltar i bygget av den nya omlastningscentralen i Rosersberg i Sigtuna kommun.

– Det måste finnas en koppling till nyttan för kommunens medlemmar, säger Leif Petersén, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

Arbetarbladet berättade på torsdagen om bygget som beräknas kräva investeringar på närmare en halv miljard kronor.

I första skedet går Gävle Containerterminal AB, där Gävle kommun är delägare, in med 2 miljoner kronor i aktiekapital i ett nybildat projekteringsbolag. När kombiterminalen är klar om några år ska containerbolaget, via ett dotterbolag, ta över driften.

Att Gävle kommun via det delägda bolaget engagerar sig i affärsverksamhet i en annan kommun behöver inte alls strida mot kommunallagen, konstaterar Leif Petersén.

Det ska dock vara till nytta för kommuninvånarna.

– Det prövas sällan i detalj. När det prövas i förvaltningsdomstol så blir det ofta allmänna skattningar av förväntad nytta och skälighetsbedömningar, säger Leif Petersén.

Kommunalrådet Carina Blank, s, ser bara positivt på satsningen i Rosersberg. Hon konstaterar att kommunen inte går in med extra pengar.

Enligt Ingemar Westin, vd i Gävle Containerterminal, blir det mer trafik i Gävle hamn när kombiterminalen tagits bruk. Vid terminalen ska man snabbt kunna lasta om containrar mellan lastbil och tåg.

Mer läsning

Annons