Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart hur elever berörs av alla varsel

86 lärare har sagts upp under de senaste åren i Gävle. Men ingen vet hur många elever som drabbats.

Annons

I går höll barn- och ungdomsförvaltningen presskonferens om de aktuella uppsägningarna av lärare. Totalt 43 anställda förlorar jobbet i den här omgången.

Ledningens motiv är detsamma som vid tidigare uppsägningar: elevminskningar och allmänna sparkrav från kommunledningen.

Förvaltningen måste hålla budgeten och anpassa personalstyrkan när det fötts färre barn och allt fler elever går till friskolor.

– Det är självklart tragiskt att det blir så här, det är en förlust av kompetens, säger förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson.

Under de tre senaste varselomgångarna har totalt 86 lärare sagts upp.

Arbetsmiljö och oro hos lärarkåren har diskuterats flitigt och båda parter har siffror på ekonomi och anställda att visa upp. Hur många elever som tvingats lära känna nya lärare vet däremot ingen. Det finns ingen undersökning om hur rockaderna påverkat vare sig betyg eller trygghet. Att en klass fått byta lärare flera gånger är heller inget som man tar hänsyn till i förhandlingarna.

Carola Helenius-Nilsson hänvisar till att elevstödet i större utsträckning än tidigare kommer att finnas ute på skolorna och kunna fånga upp elever som mår dåligt.

Några särskilda utvärderingar har inte gjorts och är inte planerade.

– Vi får diskutera hur en sådan uppföljning skulle kunna se ut, säger Jan Jansson.

Hos facket finns mycket besvikelse och frustration.

Representanterna tycker att förvaltningen borde låta lärarna ”övervintra” i väntan på större barnkullar och de stora pensionsavgångar som är på väg. Medelåldern är redan nu 49 år och bland Lärarförbundets medlemmar är fler än 100 nära pensionsåldern. Motsvarande siffra för Lärarnas Riksförbund är omkring 70 under de närmaste sex åren.

Facken tycker också att kommunledningen borde lätta på de sparkrav som belastar barn- och ungdomsförvaltningen, i synnerhet med tanke på att Gävle kommun går plus med 212 miljoner kronor.

– Vad vill Gävle kommun egentligen? undrar Karin Ahlgren, ordförande i Lärarnas Riksförbund, Gävle.

Mer läsning

Annons