Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om det blir vargjakt i januari

Det är oklart om det blir licensjakt på varg i Gävleborgs län efter nyår.
– Det saknas fortfarande en del detaljer innan vi vet, säger Tomas Bernelind, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Annons

Regeringen har beslutat att tillåta licensjakt på varg. Detta för att det ska bli en tillfällig begränsning av vargstammen.

I Gävleborg finns just nu cirka 30 stationära vargar. Totalt i landet finns strax över 200 vargar, vilket varit regeringens mål. Om några av Gävleborgsvargarna kommer att få skjutas är i dag oklart.

– Kravet för att licensjakt ska tillåtas är att det är reproducerande stammar. Och det är vi ett av fem län som uppfyller. I våras skedde tre eller möjligtvis fyra föryngringar av vargstammen här, säger Tomas Bernelind.

Men regeringen har också sagt att man inte ska få jaga genetiskt värdefulla vargar, vilket betyder att det blir jaktförbud i revir med alfapar som är värdefulla för vargstammen.

Det finns även frågetecken kring hur jakten ska gå till.

– Det kan kännas som ganska kort om tid att få till en vargjakt på bara några månader. Vi får se vad Naturvårdsverket säger, säger Tomas Bernelind.

Naturvårdsverket kommer att skriva detaljföreskrifter i vargfrågan och troligen får länsstyrelsen ta olika delbeslut när det gäller licensjakt.

Dessutom ska så kallade viltvårdsdelegationer inrättas i länsstyrelserna och ersätta de regionala rovdjursgrupperna. Delegationerna ska innehålla företrädare för naturvård, jägare, turistintressenter och markägare och får viss beslutanderätt.

Mer läsning

Annons