Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om Gävleborgspolisen behövs vid gränskontroller

/

Alla polisregioner i landet ser nu över sin personal för att vara beredda att stötta polisen i södra och västra Sverige om hjälp behövs med de gränskontroller som infördes under torsdagen.
– Vi ser över vår personal och så får vi se vad det kommer för begäran, säger Gävleborgspolisens presstalesperson Mikael Hedström.

Annons

Det är med anledning av den rådande flyktingsituationen som regeringen på torsdag klockan 12 beslutade att införa gränskontroller i Sverige. Polisen i Skåne började bland annat då med att kontrollera legitimationen på de människor som reser mellan Danmark och Sverige.

LÄS OCKSÅ: Direktrapportering: Tillfälliga gränskontroller införs

Gränskontrollerna kommer att ske i södra och västra Sverige där polisen fram till på måndag har egna enheter för att klara av kontrollen. Efter det kan det bli aktuellt för en nationell förstärkning och därför ser nu övriga polisregioner över sin personal.

– Vi ligger bara i planeringen för att se hur vårt personalläge ser ut och det ska alla regioner i Sverige göra för att kunna ge eventuell stöttning till Region Syd och Väst om en begäran på förstärkning kommer, säger Mikael Hedström, presstalesperson för Gävleborgspolisen.

LÄS OCKSÅ: Ledare: Asylrätten måste värnas

Nu utreds därför vilka enheter och personal som skulle kunna undvaras och bistå med gränskontrollerna om en begäran om förstärkning kommer.

– Det är bara att prioritera och se vad som får vila i så fall. Alla regioner fick samma ansvar att vara förberedda och se vad man kan undvara, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Asylsökande ska få samma rätt till vård

Mer läsning

Annons