Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig övervakning av matgäster

Olagliga övervakningskameror finns i butiker och restauranger i Gävle. Nu senast har länsstyrelsen upptäckt två kameror på pizzerian Isaks Corner.

Annons

– Många tycks inte veta att det krävs tillstånd, säger juristen Ingemar Lundén.

Övervakningskameror finns att köpa i vanliga butiker och i exempelvis sitt hem kan man sätta upp dem utan tillstånd.

Men på platser dit allmänheten har tillträde är det knepigare.

Butiker och banker har rätt att sätta upp kameror för att förebygga brott – men då måste detta anmälas till länsstyrelsen. Något som affärer ofta missar.

Tillstånd krävs

I andra allmänna lokaler kan man också i vissa fall få rätt att sätta upp kamera om det krävs för att förhindra och utreda brott. För det krävs att man ansöker om och får tillstånd.

– Då måste intresset av att kameraövervaka väga tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad, konstaterar Ingemar Lundén på länsstyrelsen.

Men det visar sig att kunskapen om reglerna tycks vara bristfällig. Det händer relativt ofta att länsstyrelsen upptäcker otillåtna kameror.

– Uppskattningsvis handlar det om fem–tio per år. Både sådana som vi hittar vid egen tillsyn och sådana vi får tips om.

Måste ta bort kameror

Ett exempel är pizzerian Isaks Corner på Söder där länsstyrelsen nyligen krävt att de två kameror som upptäckts ska plockas bort

– Det var den tidigare ägaren som satte upp dem för att stoppa skadegörelse och inbrott. De är köpta på Clas Ohlson och han visste nog inte att det behövdes tillstånd, säger Shady Bachaalani som driver restaurangen.

Kamerorna har varit riktade mot varuingången, kassan och två stora fönster.

Enligt Shady Bachaalani har kamerorna nu plockats ned. Pizzerian vill dock sätta upp dem igen och har nu lämnat in en ansökan om tillstånd.

Mer läsning

Annons