Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig upphandling?

Upphandlingen av Bollnäs sjukhus är olaglig. Det säger två juridiska experter som granskat hur det gick till när landstinget bestämde vilket företag som skulle få driva sjukhuset.

Bland annat anser de att tre av de personer som betygsatt anbuden är jäviga.

Annons

I början av mars bestämde landstinget Gävleborg att vårdjätten Aleris ska få ta över och driva Bollnäs sjukhus. Detta trots att det var det lokala företaget Mitt Hjärta som lämnade det billigaste anbudet.

Men landstinget ansåg att varken Mitt Hjärta eller Praktikertjänst, som också var med och tävlade om uppdraget, uppfyllde alla kraven.

Har överklagat

Mitt Hjärta har dock överklagat och hävdar att upphandlingen inte gått rätt till och nu får de stöd av två juridiska experter som de bett att granska fallet – Ulf Bernitz som är professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet och Jan-Erik Falk som är jurist med inriktning på just upphandlingsfrågor.

Deras slutsats är att upphandlingen bryter mot lagen och måste göras om. En av huvudinvändningarna är att tre av de personer som betygsatt anbuden anses vara jäviga då företaget de arbetar för har kopplingar till Aleris och Praktikertjänst. Experterna är också kritiska till att anbuden inte varit anonyma för bedömarna.

Landstinget har nu till 16 maj på sig att svara. Sedan ska förvaltningsrätten fatta sitt beslut,

Mer läsning

Annons