Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeläckagen förblir ett mysterium

/
  • sanering. Räddningstjänst, kustbevakning och polis anslöt sig vid platsen där oljan läckte ut i Gavleån.

Miljöinspektörernas sökande har varit resultatlöst. Ingen har ännu hittat orsaken till de fyra oljeutsläppen i Gavleån i början av sommaren och arbetet har nu avbrutits.

Annons

– Vi har inte kommit någon vart och har egentligen inga aningar om vad som kan vara källan till läckagen, säger miljöinspektör Henrik Mattsson, en av de två på bygg- och miljökontoret som jobbat intensivt med ärendet i två veckor.

Kommunala arkiv

Deras arbete har gått ut på att besöka ett tiotal fastighetsägare och verksamhetsutövare i området på nedre Brynäs för att se hur oljehanteringen har skötts.

Inspektörerna har även tittat på gamla ritningar av byggnader för att se hur dagvattenledningar är dragna och slagit i kommunala arkiv för att se om något liknande läckage inträffat tidigare. Alla dagvattenbrunnar i ett område från Baggarevarvet upp till Hillmansgatan har genomsökts av konsulter, men ingen av åtgärderna har gett något resultat.

Nu väntar man på analyssvar på det prov i en dagvattenledningsbrunn som togs efter det fjärde läckaget. Får man veta exakt vilken typ av olja det var som läckte ut kan man avgränsa sökandet ännu mer än hittills.

– Då kan vi veta om den kommer från en cistern, en trekammarbrunn eller om det är till exempel hydraulolja från en lastbil, säger Henrik Mattsson.

Under uppsikt

Hur lång tid det tar att få analyssvaret är oklart. Fram till att det ligger ärendet bara för bevakning hos Bygg och miljö. Det betyder att den dagvattenbrunn där olja rann ut hålls under uppsikt och ingår i den dagliga tillsynen.

Inget av de utsläpp som har varit hittills har dock påverkat miljön och naturen, tror Henrik Mattsson.

– Det har varit så små mängder att de har spätts ut på en gång. Därför har vi inte gjort några analyser av miljöpåverkan, säger han.

Mer läsning

Annons