Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeutsläppet i Gavleån mindre än befarat

Måndagens oljeläckage i Gavleån kom från dagvattenledningen vid Tredje Tvärgatan på Brynäs. Enligt uppskattningar var det inte mer än tio liter som läckte ut.

Annons

– Jag tittade i flera brunnar och konstaterade att det luktade olja eller diesel, men det är lite tidigt än att säga säkert var det kommer ifrån, säger Per-Olof Sandqvist på Gästrike Vatten.

Enligt honom berodde utsläppet sannolikt på att det som läckte ut legat länge i ledningssystemet och spolades ut i ån på grund av det kraftiga skyfallet under måndagskvällen. Vad det var som läckte ut är fortfarande oklart, men enligt Per-Olof Sandqvist var det inte någon tjockolja, utan snarare diesel eller fotogen.

– Det rann en bit ut efter kajkanten, men det spred sig aldrig över hela ån, konstaterar han.

Enligt räddningstjänsten är det svårt att säga exakt hur mycket olja som läckte ut i Gavleån eftersom vätskan var tunn och troligen blandade sig med vattnet. Torsten Sörell, miiljöingenjör på kommunen, tror inte att det rörde sig om mer än tio liter.

– Om Gästrike Vatten hittar var oljan kommer ifrån gör vi en undersökning av den platsen, men det här är inget som är akut för oss just nu, säger han.

Mer läsning

Annons