Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olönsamt att plocka metall ur elskrot

/
  • SLUT – PÅ RIKTIGT? Claes Moström som har arbetat på Gävle Elektronikåtervinning i sex år har varit med om flera kriser och uppsägningsomgångar. Den här gången befarar han dock att det kan vara slut för företaget. ”Det ser mörkt ut,” konstaterar han.
  • MINDRE VÄRT. Vi slänger mängder med elektroniska produkter varje år. Men elskräpet har blivit allt mindre värt i takt med att metallpriserna rasat och det har gett återvinningsföretagen problem.Vi slänger mängder med elektroniska produkter varje år. Men elskräpet har blivit allt mindre värt i takt med att metallpriserna rasat och det har gett återvinningsföretagen problem.

Prisraset på metallskrot knäcker Gävle Elektronikåtervinning.


Personalen har sagts upp och verksamheten läggs troligtvis ned.


– Enda räddningen är om någon går in med mer pengar, säger chefen Hasse Persson.

Annons

Gävle Elektronikåtervinning arbetar med att plocka isär all utrustning med elektronik som Gävleborna lämnat in till återvinningscentralerna.

På så vis tar man tillvara guld, silver, koppar, aluminium och andra metaller som finns i kretskort och kablar. Råvaror som man sedan säljer vidare.

Men under hösten har metallpriserna rasat. Järnskrot som man i somras fick 2,40 kronor kilot får var vid årsskiftet inte värt mer än knappt 20 öre. Och eftersom det är försäljningsintäkterna man lever på har ekonomin också rasat.

– Man kan säga att vi jobbar gratis, säger Hasse Persson.

Förlusten förra året blev 1,5 miljoner kronor. Det ledde till att man i december tvingats säga upp de kvarvarande sex anställda och begära kooperativet som driver verksamheten i likvidation.

Det är inte första gången som elektronikåtervinningen har ekonomiska problem. Bara för några år sedan hade man 17 anställda, men tvingades säga upp personal sedan man förlorat flera uppdrag.

Tidigare tog man emot elskrot från samtliga återvinningscentraler i Gästrikland och även delar av Hälsingland.

Nu har man bara centralerna i Gävle kommun och en del företag som kunder.

Det lilla företaget i Gävle har svårt att konkurrera med jättarna på marknaden.

– Vi konkurerar med Stena och Kuusakoski och de har ju större resurser och kapital. De kan ligga på lager och sälja när priserna går upp igen, men det kan inte vi, säger Hasse Persson.

Gävle Elektronikåtervinning har försökt rationalisera verksamheten och dra ned på lokalerna för att minska kostnaderna men nu ser prisraset ändå ut att ta knäcken på företaget.

Man har dock ännu inte gett upp hoppet helt.

Det ska finnas en intressent som eventuellt kan vara intresserad av företaget, man förhandlar också med El-kretsen som organiserar återvinningen av elprodukter för att se om man kan få betalt för det arbete man utför.

Claes Moström som arbetat på Gävle Elektronikåtervinning i sex år konstaterar dock att det ser mörkt ut.

– Blir det ingen annan som tar över är det nog slut.

Mer läsning

Annons