Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycka på låtsas lockade publik

/

En singelolycka med tre skadade vid Hagsta. De är fastklämda och bilen brinner. Den uppgiften fick SOS-alarm på lördagseftermiddagen. Men allt var på låtsas och hela 112-samtalet och räddningsinsatsen spelades upp för en nyfiken publik.

Annons

Det var Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som i samarbete med Bergbys deltidsbrandkår och ambulansen anordnade en informationsdag i Hagsta.

– Vi vill att folk ska stanna upp och ta en paus i semestertrafiken. Det kan också vara av intresse för bilister att få se hur arbetet på en olycksplats går till, kanske förstår de då varför det tar lite tid vid en olycksplats, säger MHF:s Åke Carlsson.

De som satt i den fingerade olycksbilen var med om en krock. Alla fick skador, varav en mer allvarliga. Eftersom minst en klagade på nack- och rygg-smärtor tvingades räddningstjänsten klippa bort biltaket för att på ett säkert sätt kunna lyfta ur den personen.

Det råd allmänheten i publiken fick var att inte börja dra ut personer ur ett olycksfordon.

Det du i stället ska se till är att alla andas och har fria luftvägar. Har någon nickat till och tappat huvudet bör du lyfta upp hakan.

De flesta besökarna var barnfamiljer och både tre- och femåringarna såg på hela tiden utan att tycka det var allt för otäckt.

– Det är inte på riktigt, utan bara påhitt, säger Ami som bor i närheten och deltog i övningen redan förra året.

Micke Bäcklin från Gävle tog med sig sjuårige sonen Tim.

– Jag tror det kan vara bra att visa vad som kan hända och varför det är viktigt att ha bilbälte, säger han.

Mer läsning

Annons