Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjligt överklaga Gävle Energis beslut

Även om kommunägda Gävle Energi bryter mot kommunallagen när bolaget säljer energideklarationer i konkurrens med privata företag så är det i praktiken omöjligt att få det rättsligt prövat i domstol.
Det menar Per-Arne Sundbom, konkurrensråd på Konkurrensverket.

Annons

Enligt lagen får kommunen eller ett kommunalt bolag ”som regel” inte bedriva näringsverksamhet på en marknad där det finns konkurrens.

Ett undantag är elmarknadsreformen som gav de kommunala energibolagen rätt att sälja el och fjärrvärme på öppna marknaden.

– Formellt sett har kommunerna bara undantagits från kommunallagens rättsprinciper när det gäller själva elhandeln och fjärrvärmen. Jag kan tänka mig att man kan fällas i domstol om det inte finns något uttalat stöd för att göra energideklarationer, säger Per-Arne Sundbom.

Men för att medborgare ska kunna överklaga så måste beslutet tas i en politisk nämnd. Beslut i kommunala bolag är i praktiken omöjliga att överklaga, konstaterar han.

Konkurrensverket har flera gånger krävt att de här bestämmelserna ses över och ändras.

– Många små företag har drabbats av kommunal verksamhet som i många fall varit olaglig. Vi vill att företag ska kunna få saken prövad i domstol när kommunen expanderar sin näringsverksamhet.

Konkurrensverket har föreslagit att kommunerna tar fram samlade planer för konkurrensfrågor. Per-Arne Sundbom vill att kommunerna lyssnar mer på näringslivet och tar reda på effekterna innan man startar nya verksamheter.

– Ofta drabbas små företag. Det bästa vore om kommuner alltid håller sig till kommunallagens bestämmelser, säger han.

Mer läsning

Annons