Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omyndiga fick köpa skoltröjor utan intyg

När Maria Lindbergs dotter gick ut nian beställde klassen specialtryckta tröjor. I efterhand har hon förstått att företaget gjorde fel som inte krävde målsmans underskrift.
Nu har hon från Valbo anmält klädföretaget Minitryck till Konsumentverket.

Annons

Om ett par månader är det dags för skolavslutning. Det innebär högtryck hos företagen som vill sälja kläder och prylar till avgångsklasserna.

– Min dotter kom hem och frågade om hon fick köpa en klasströja. Jag visste inte riktigt vad jag lovade men tänkte väl att det var en t-shirt som skulle kosta 100 kronor, säger Maria Lindberg.

Det visade sig att dotterns klass hade beställt huvtröjor med tryck för 320 kronor, som skulle betalas senare, utan att behöva förälderns underskrift. Maria Lindberg ringde upp företaget, som tyckte summan var så liten att det inte behövdes.

Konsumentvägledare Kristina Fält menar att företaget gör fel när de låter omyndiga beställa varor som senare ska betalas mot postförskott, eftersom det räknas som ett kreditavtal. Därför får personer under 18 år inte heller beställa kläder från postorderföretag utan förälders godkännande.

– Omyndiga får under inga omständigheter ingå kreditavtal och här beställer man tröjan först och betalar vid leverans, och det får man inte som underårig. Då måste man ha målsmans underskrift, säger hon.

Sådana bestämmelser finns i lagtexten i föräldrabalken 9:1-3.

Michael Ohlander från klädföretaget Minitryck blir förvånad när han får höra det.

– Ska jag vara helt ärlig så visste jag inte att det strider mot föräldrabalken. Då måste vi låta folk i vårt företag kolla upp det så att vi inte gör på det sättet. Då måste vi ha personnummer på alla som beställer, säger han.

Företaget försöker i mesta mån få kunderna att beställa varor via webshopen.

Där kan beställningar endast göras med ett personnummer från någon som har fyllt 18 år.

Mer läsning

Annons